Стресът е отключващ момент при всички автоимунни заболявания

Казва д-р Диана ИВАНОВА, специалист кожни и венерически болести

Стресът е отключващ момент при всички автоимунни заболяванияКожната биопсия е задължителна при кожни прояви на автоимунните заболявания, предупреждава д-р Диана Ианова. Без това, а и някои други изследвания, точната диагноза на практика е невъзможна. Въпреки че пациентите с автоимунни заболявания се диспансеризират при други специалисти, ако има кожна проява, прегледът от специалист по кожни болести е задължителен. Разбира се, става въпрос за комплексни заболявания, засягащи ред вътрешни органи, така че лечението само на външните симптоми е безполезно. Винаги се налага системен и в дълъг период прием на лекарства, при някои заболявания - цял живот. Същото се отнася и до редките синдроми - интердисциплинарни проблеми, свързани с вътрешни заболявания и функционални отклонения, не само с кожни изяви.
В моята практика все по-често се натъквам на редки и автоимунни заболявания. Една от вероятните причини е повишеното ниво на стрес.
Автоимунните заболявания могат да бъдат отключени и от медикаменти, но стресът е основен отключващ момент при всички тях, казва д-р Иванова.
За щастие, по нашите ширини изключително рядко се среща смъртоносното заболяване пемфигус - вид автоимунен булозен дерматит. Не са толкова редки обаче пемфигуидите, при които често се допуска грешката да бъдат лекувани като контактен дерматит или алергия. При тях лечението е изключително продължително и нелеко, често до живот. В противен случай и да отшумят за известно време симптомите, рецидивът е задължителен.
Интересно е това, че в последните години се увеличават случаите на постулозния псориазис - псориазис, поразяващ основно ходила, длани и нокти, а не като класическия кожата на цялото тяло или в определени участъци. Това е генетично заложено заболяване. При кръвни роднини с класически псориазис, такъв или постулозен обикновено се проявяват в наследниците, най-често след 30-годишна възраст. Лечението е с методите на вътрешната дисциплина, а кожните симптоми се тушират с помощта на специалист в тази сфера.
Без кожна биопсия трудно се доказват също васколитите и колагенозата - болести на малките кръвоносни съдове.
Много родители трудно приемат факта, че детето им има проблем с вродено кожно заболяване и изява на малформации. За съжаление, при малцинствени групи и в отделени планински селища генетично обусловените заболявания се проявяват при немалък процент от децата още в бебешка възраст. Причината най-често са родствените бракове. Тези заболявания са трудно лечими, изискват изключителна дисциплина за прилагане на лекарства и медицинска козметика в продължение на години. Проблем за голяма част от пациентите са и нужните финансови средства, а това води до значителен процент нелекувани заболявания, разтревожена е д-р Диана Иванова.
„Здравна поща“, Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД