Министър Таня АНДРЕЕВА: Младите лекари да могат да учат, докато работят

Министър Таня АНДРЕЕВА: Младите лекари да могат да учат, докато работятДокато работят в общински болници, младите лекари да могат да учат, обмислят в здравното министерство. Идеята е да започнат работа на трудов договор и едновременно с това да специализират, заяви здравният министър д-р Таня Андреева, цитирана от Крос.
Целта на промяната е да се помогне финансово на младите хора да придобият специалност, както и на общинските клиники да си намерят лекари. В момента в тези болници има недостиг на медици. Младите лекари без специалност пък трудно си намират работа на трудов договор.
В момента обаче те нямат право да работят в общинска клиника, докато специализират. С промените ще е възможно едновременно да учат и да работят, а общинските болници да имат лекари. Те ще карат обучителни модули успоредно в по-големите болници - например шест месеца в общинската, шест месеца в областната, обясни д-р Андреева.
Освен това в министерството обмислят за специализантите, които работят в общински болници, да няма приемен изпит, нито такса за обучение. След като вземат специалност, лекарите там могат поне две или три години да останат да работят срещу инвестираните средства в тяхното обучение. В министерството обмислят и дали е удачно да въведат правото на специализация без входящ изпит за всички лекари.
По принцип това е така в много държави, но не и у нас. Също така в здравното ведомство ще въведат по-гъвкави условия за специализиращите в Спешна помощ. Важно е да бъде спазен хорариумът от часове, но част от обучението може да става дистанционно, каза д-р Андреева. Конкретните промени ще са готови следващия месец и ще се качат на сайта на министерството за обсъждане.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД