145 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас

145 000 са двойките с репродуктивни проблеми у насМежду 360 000 и 500 000 са българите, които не знаят как да разрешат репродуктивните си проблеми и къде могат да се обърнат за консултация и помощ. Най-зле информирани по тези въпроси са хората с нисък социален статус и доходи, жители  на малките градове и селата. Това са част от данните, изнесени на пресконференция на 10 юли от пациентските организации „Искам бебе” и „Зачатие” по повод на резултатите от първото национално представително проучване на  репродуктивните проблеми у нас.
Притеснителен е фактът, че българинът изпитва страх и свян да сподели притесненията и опасенията си във връзка със зачеването, особено обезпокоително е, че с това бавене и изчакване се губят години, които могат да се окажат фатални за двойката.
Тази нагласа е особено разпространена в селата, така че освен всичко останало ще трябва да се опитаме да преборим манталитета на българина”, посочи Радина Велчева от Фондация „Искам бебе”. Ниското ниво на информираност категорично е повод да се замислим. Факт е обаче, че все още има хора, които дори на знаят за съществуването на Фонда за асистирана репродукция и това са двойки, които живеят в градове като Пловдив и Варна, допълни Стефка Сарафова от Сдружение „Зачатие”.  
145 000 са двойките с репродуктивни проблеми у насСпоред изчисленията на социолозите, обобщили данните от изследването, може да се каже, че общият брой на двойките с репродуктивни проблеми у нас е 145 000. Задържа са „двудетният модел”, характерен за нацията ни през последните десетилетия, семействата, както и преди, предпочитат  да имат две деца. Наблюдава се обаче ясно изразена тенденция към късно раждане на първото дете – ако през 1990 г. българката е раждала първото си дете на 21,4 години, през 2001 г. възрастта се измества на 23,8 г., за да достигне през 2012 г. 26,3 години. Феноменът „отложено майчинство” нерядко обрича семействата на трудно забременяване или се оказва препятстващ фактор за повече от едно дете на двойката, сочат изводите на експертите. Успоредно с това, според тях не бива да бъде отминаван фактът, че по данни от проучването 30 000 души са опитали да разрешат проблема си чрез самолечение, друга част са потърсили помощ от билкари, а 4% от анкетираните са заявили, че ситуацията при тях е чисто психологическа и не им е необходима медицинска помощ.
Все още България е далеч от препоръките на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология, според които най-доброто покритие с процедури за асистирана репродукция е 1500 цикъла на 1 млн. души население, а средното  за Европа е 1000 цикъла на 1 млн. население, бе посочено още на пресконференцията. Средно по 3800 опита годишно за периода 2010-2012 година се провеждат с помощта на Фонда за асистирана репродукция, като броят им се запазва стабилен, сочат данните на пациентските организации. Според техните представители фондът има достатъчен капацитет, като най-важното е бюджетът му да бъде запазен и, ако е възможно, в бъдеще да бъде увеличен. От организациите изразиха мнение, че като цяло ни е необходима Национална стратегия за борба с демографския срив, като стерилитетът стане част от нея.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД