Пациентски организации искат отпадане на ДДС за лекарствата

Искат отпадане на ДДС за лекарстватаСлед прехвърлянето на онколекарствата от здравното министерство към НЗОК достъпът на пациентите се е подобрил, а смъртността е намаляла. В онкологичния център в Русе например смъртността е намаляла 2,5 пъти. Тези данни изнесоха на съвместна пресконференция на 9 юли представители на Националната пациентска организация, Националната онкологична организация и Федерация „Български пациентски форум“. Те призоваха политиците да се откажат от идеята да връщат търговете в МЗ, което би представлявало връщане назад.
Политиците не трябва да се плашат, че се дават повече средства за онкология. Това е позитивен факт и означава, че хората се лекуват, отчете Станимир Хасърджиев от пациентската организация. Оттук нататък лечението трябва още повече да се подобрява, да се намират повече средства и да престанем да бъдем държавата в ЕС с най-малко средства като дял от БВП и на глава от населението за здравеопазване, посочи той.
Асен Георгиев от Националната онкологична организация пък припомни, че от 2008 г. насам у нас по различни начини бяха национализирани средства от здравни вноски. Рестриктивните политики по отношение режима на отпускане и режима на предлагане на лекарства водят до деформации, като например изтегляне на лекарства от позитивния списък и неявяване на доставчици на търговете в болниците, посочи Георгиев. Връщане назад в здравната система не може да има. Връщането на лекарствата в МЗ би било гибел за българските пациенти, заяви и Иван Димитров от Българския пациентски форум.
Затова представителите на пациентите призоваха политиците вместо да се опитват да пестят от лекарства, като връщат търговете в министерството, да предприемат няколко простички стъпки, които ще имат незабавен ефект. На първо място сред тях е премахването на ДДС за лекарствата. Това моментално ще облекчи бюджета на най-уязвимите групи в обществото, а в бюджета на НЗОК още тази година ще се освободят допълнителни 100 млн. лв. , посочи Станимир Хасърджиев. Освен това, държавата трябва да започне да осигурява в пълен размер категориите граждани, за които по закон е отговорна, а не само с 4% от минималната работна заплата, както досега, смятат представителите на пациентите. Знаем, че решението е трудно, но сегашното правителство, което се обяви за социално, има шанс да поправи тази социална несправедливост. Ако някой иска да ни покаже, че иска да прави дългосрочна политика, нека го направи тук и сега, призова Хасърджиев.
От пациентските организации поискаха още дейностите, които са отговорност на държавата, като например инвитро и ваксини, да се върнат в здравното министерство, а режимът за регистрация на лекарства у нас да се улесни.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД