Последните достижения на феталната медицина обсъждаха лекари на Световен конгрес

Последните достижения на феталната медицина обсъждаха лекари на Световен конгресНаскоро д-р Милка Салджийска, акушер-гинеколог в старозагорската МБАЛ „НиаМед” се завърна от участие в 12-ия Световен конгрес по фетална медицина в Марбея, Испания. Тя и още около 20 нейни колеги от България се включиха в престижния форум, който продължи една седмица. На него са участвали над 2000 специалисти акушер-гинеколози от всички континенти, които се занимават с пренатална медицина.
Фирми като „Сименс”, „Тошиба”, „Самсунг-Медисон” и „Дженерал Електрик” бяха представени на конгреса с апаратура, демонстрираща най-новите възможности на ехографската диагностика, обясни д-р Салджийска.
Постпроцесинг техниката, която имахме възможност да наблюдаваме, позволява след приключване на прегледа лекарят да дообработи образа и да допълни информацията за патологичните отклонения при плода. В София няколко медицински центъра вече разполагат с такава съвременна апаратура от последно поколение, каза старозагорската специалистка.
На форума бе защитена тезата, че неинвазивните пренатални тестове не могат да заместят инвазивните диагностични процедури. Неинвазивните тестове са все още скринингови. Тяхната цел най-вече е да отсеят евентуалната високорискова група, уточни д-р Салджийска.
Още много теми са разисквали водещите специалисти от цял свят на своя конгрес. Една от тях е била за постиженията в терапевтичните вътреутробни процедури за лечение на сърдечни пороци и различни туморни страдания на плода. Вече процентът на успеваемост при лечението е доста висок, констатират лекарите.
Сред темите, които дискутирахме, беше и тази за скрининговото изследване на прееклампсията, т.е. високото кръвно и ретардацията на плода (забавянето на развитието на плода в резултат на това високо кръвно).
Пренаталната диагностика се развива изключително динамично. Новите ултразвукови маркери за ранно откриване на хромозомните заболявания са пример в тази посока, каза д-р Милка Салджийска.
Феталната ехокардиография на плода е била друга тема, разисквана на световния форум. Тя е свързана с ултразвукови вътреутробни изследвания на сърцето в 20-24 гестационна седмица. Вече има анонси с новата ултразвукова апаратура от хай класа тези изследвания на плода да се правят още в 11-13 гестационна седмица. Така се дава възможност при наличие на тежки сърдечни заболявания - пороци на сърцето, транспозиция на големите кръвоносни съдове, бременността да бъде прекъсната по желание на майката, уточни д-р Салджийска.
На конгреса са били обсъждани и най-съвременните лабораторни възможности за диагностика на хромозомните заболявания, както и преждевременните раждания и маркерите за тях.
„Здравна поща“, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД