Министър д-р Таня Андреева: „Никой не знае как се разходват парите в НЗОК!”

Съсловни и пациентски организации сигнализират за проблеми в Здравната каса

Министър д-р Таня Андреева: „Никой  не  знае как се  разходват парите в НЗОК!”Липсва прозрачност в дейността на НЗОК и в разпределянето на обществения ресурс за здраве от осигуровките българските граждани, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя подчерта, че управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков, отказва да информира съсловните лекарски организации, членовете на Надзорния съвет на НЗОК, парламента и МЗ за разходването на средствата по бюджета на институцията.  
Министърът на здравеопазването съобщи, че е получила информация от директори на болници, че НЗОК публикува на официалната си интернет страница информация за разплатени суми, които се разминават с данните на самите лечебни заведения. Председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров, даде примери в подкрепа на твърдението на д-р Андреева. Така например за първото тримесечие на тази година касата е отчела официално, че е платила на ръководената от него УМБАЛ „Св. Анна“ с над 700 000 лв. по-малко, отколкото всъщност й е изплатила. Подобна е ситуацията и с много други лечебни заведения.
Министър Андреева добави, че по данни на съсловните и пациентските организации и директори на лечебни заведения, Здравната каса не се разплаща към болниците за дейностите по поставяне на стентове и ин витро процедури.
Председателите на Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз – д-р Цветан Райчинов и д-р Борислав Миланов, заявиха, че няма да започнат преговорите по Национален рамков договор за 2014г., при тази ситуация в касата. От лекарския съюз поставиха за пореден път като условие и депозирането на оставката на д-р Пламен Цеков.  
Д-р Таня Андреева съобщи още, че заради проблемите в НЗОК, след срещи със съсловните и пациентски организации, ще се вземе решение финансирането на кои дейности да бъде върнато в МЗ. Според здравният министър, ин витро процедурите, интензивните грижи и ваксинациите трябва да се поемат от държавата и да се заплащат от министерството, както това ставаше до края на 2012г.
"Здравна поща", източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД