Бюджетът на НЗОК е стабилен, смята шефът й д-р Пламен Цеков

Бюджетът на НЗОК е стабилен, смята шефът й д-р Пламен ЦЕКОВОбщият бюджет на Здравната каса към настоящия момент остава стабилен. Това обясни управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков в интервю за БНТ. По думите му 48,2% е изпълнението на бюджета към 31 май. Съществува тренд на намаляване на разходите, а обичайно в летния сезон има спад в болничната помощ.
Д-р Пламен Цеков обясни, че следващата седмица ще излязат и данните за месец май и тогава ще се формира окончателната картина на бюджета.
Той е категоричен, че всичко, регламентирано по закон, е спазено стриктно и в момента няма преразход в глобалната рамка на бюджета. Разбира се, вътре в отделни параграфи има и преразход, но той се характеризира със сезонност. Това е в денталната помощ - там има преразход 51,5%, в болничната помощ – 54,6%, каза д-р Цеков.
На въпрос дали ще подаде оставката си, управителят на НЗОК заяви категорично, че няма да го направи заради начина, по който тя се иска, тъй като така се цели да той да бъде компрометиран.
Миналата седмица министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева поиска оставката на д-р Пламен Цеков от пленарна зала. Мотивите, които изтъкна, бяха липсата на диалог и съществуващия преразход със 17 млн. лв. в изразходваните средства от НЗОК за лекарства и с 15 мл. лв. за болнична помощ.
Аз знам, че атаката по-скоро е политическа. Беше ми казано в прав текст: „Ние ще те сменим, няма значение ти дали искаш или не искаш, ние ще те сменим. Не приемам тезата за системно несправяне с работата, защото всички контролни органи са доказали точно обратното. Всички нови дейности, които бяха вменени на касата бяха реализирани, като започнем от плащането на лекарствата на ветераните и военноинвалидите, преминем през новите дейности от министерството, които бяха организирани. Всичко, което трябваше да бъде свършено е направено в срок и план. Дали на Лекарския съюз му харесва това нещо вече е друг проблем. Много странно ми звучи министър на здравеопазването в първите си 15 дни основната му цел е касата. Мисля, че министърът на здравеопазването на първо място трябва да се погрижи за министерството си”, коментира д-р Пламен Цеков.
На въпрос дали пренасочените от финансовото министерство по време на управлението на ГЕРБ средства от здравни вноски към фискалния резерв могат да бъдат върнати обратно в касата, за да се гарантира стабилното й функциониране, д-р Цеков отговори, че в момента балансът на касата е стабилен и не се налага прехвърляне на тези средства. Това може да стане със санкция на Народното събрание.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД