Близо 30% от българките в репродуктивна възраст страдат от миомна болест

Безплатни прегледи за жени до 19 юли в столичната Първа САГБАЛ

Безплатни прегледи за жени до 19 юли в столичната Първа САГБАЛБлизо 30% от жените в репродуктивна възраст у нас страдат от миомна болест. Изразено в абсолютни числа това означава, че около 500 000 българки с детеродни способности имат този гинекологичен проблем, а във възрастта над 50 г. са засегнати три от всеки пет жени. Недиагностицирано, неадекватно лекувано или оставено без наблюдение, заболяването може да има сериозни последици – продължителни кръвоизливи с голяма кръвозагуба и последваща анемия, безплодие, спонтанни аборти.
Българката обаче в немалко случаи предпочита да отлага прегледа при специалист, а обичайна практика е да се лекува продължително сама с алтернативни средства, най-често билки. За това алармираха акушер-гинеколози  по време на семинар за журналисти, посветен на новите възможности за ранна диагностика и лечение на миомите.
Миомите са най-често срещаните солидни тумори в женския таз и водеща причина за хистеректомии. Днес обаче медицината разполага с усъвършенствани възможности за образна диагностика и набор от различни лечебни хирургични и нехирургични подходи, което прави овладяването на проблема „миомна болест“ една напълно реална задача, каза по време на семинара доц. Никола Василев. Той посочи, че приблизително в 40% от случаите пациентките трябва да бъдат оперирани, а по преценка на специалист може да им бъде приложено и медикаментозно лечение. Доц. Василев допълни, че у нас вече са въведени най-новите техники за отстраняване на миомни възли като високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU) и роботизирана хирургия, както и всички съвременни медикаменти, прилагани в такива случаи.
Средно при 10 до 20%  от жените бременността се съпътства от миомна болест, каза д-р Мажена Панова, началник на отделение по патологична бременност при Първа САГБАЛ „Св. София“. Тя представи данни от световни проучвания, които доказват че миомните възли могат да бъдат причина за настъпването на спонтанен аборт в 14% до 23,6% от случаите, в зависимост от това дали възелът е един или са няколко, както и от вида им. Д-р Панова апелира за по-адекватно и активно наблюдение на бременните с миомна болест и изрази тревога от факта, че здравната каса покрива само една нищожна част от прегледите и изследванията по време на бременност.
В рамките на семинара бе представена иновативна терапия на миомната болест, която се състои в прилагането на ново поколение медикамент от групата на синтетичните селективни модулатори на прогестеpоновите рецептори. Лечението има за цел да редуцира размера на миомните възли и да доведе до намаляването на маточното кървене.
Миомната болест не трябва да се подценява, за нея трябва да се говори по-често и да се избират онези методи, които са най-щадящи за жената, а лечението е икономически най-обосновано, заяви д-р Иван Костов, директор на столичната Първа САГБАЛ, по чиято инициатива се провежда семинарът. Лечебното заведение организира информационна кампания, посветена на ранната диагностика и лечение на миомната болест. Тя продължава до 19 юли. Желаещите могат да се запишат за безплатен преглед в болницата  на тел. 02/447 02 05.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД