Здравният министър обеща да не прави чистки в министерството си

Здравният мивистър обеща да не прави чистки в министерството сиАко служителите на министерството на здравеопазването си вършат работата добре, няма да бъдат уволнявани, независимо, че са били назначавани по времето на ГЕРБ. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по БНТ. Тя отхвърли обвиненията на бившия здравен министър Десислава Атанасова, че ще прави политическа чистка в МЗ и държавни болници.
По повод на смяната на членове от съвета на директорите в софийската СБАЛО и последвалия протест д-р Андреева отбеляза, че само част от служителите на лечебното заведение протестират. Тя коментира, че в болницата има хора, които са близки до нейния директор д-р Валерианова, но има и такива, които са срещу нея. Според нея протестът е на хора, които изразяват различна от тази на министъра гледна точка. Д-р Андреева заяви, че смяната на борда е продиктувана от сигнали за нарушения в онкологичната болница.  Тя напомни, че в края на февруари там е извършена проверка,  назначена от тогавашния министър Десислава Атанасова. После цитира част от доклада: „Липсват правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари, които не са в съответствие със закона. Няма комисии и правилник по управление на финансите и човешките ресурси. Правилниците за работата на отделните отделения или няма, или не са в съответствие със закона. Част от вътрешните актове не са минали през Съвет на директорите. Има редица нарушения в трудовите договори. Безбройни граждански договори, част от които дублират дейности”.
Д-р Андреева посочи като свои приоритети работата по здравната стратегия и промените в спешната помощ.
Тя описа първите си дни в министерството по следния начин: „Ето, ще ви кажа, че миналата седмица, поради това, че не е направена в министерството процедура за набиране на сакове за кръв, която в момента се обжалва, ние имахме спешна нужда от сакове, защото нямаше да може да се провежда кръводаряване и набиране на кръв за нуждите на пациенти, които са в болниците. Ето, това са нещата, които ежедневно се случват в министерството. Трябва да се погрижа за програмата „Спри и се прегледай”, която четири години е буксувала и сега за шест месеца са оставили на това правителство, което и да беше то, дали нашето или някое друго, да прегледа 400 000 пациенти”. Д-р Андреева добави, че не е възможно до края на годината да бъдат прегледани тези 400 000 души. Тя отправи молба към хората да търсят болниците, с които министерството е сключило договори, и да се преглеждат.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД