Безплатни прегледи за жени от цялата страна организират до 26 юли в болница "Шейново"

Безплатни прегледи за жени от цялата страна организират до 26 юли в болница "Шейново"България е сред страните с много висок относителен дял на недоносените новородени - 10% от общия брой на всички раждания - и е значително по-висок в сравнение с развитите страни, където достига до 6%. Това налага да се мисли за адекватни мерки, които да доведат до намаляване броя на децата, които се раждат с ниско и много ниско тегло и се нуждаят от продължителни и скъпи специализирани грижи. За това алармираха от столичната САГБАЛ „Шейново” директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев и д-р Мадлен Китанова, началник на Родилно отделение.
От 24 юни болницата въвежда скрининг за преждевременно раждане според водещите световни стандарти, който ще включва изследване дължината на маточната шийка и определяне нивото на феталния фибронектин във влагалищното съдържимо. Тези два показателя са посочени в препоръките на Американския колеж по акушерство и гинекология като най-високоинформативни по отношение на риска от преждевременно раждане и са изцяло възприети от нашата общност като професионален стандарт, посочи д-р Румен Велев. Той допълни, че в повечето развити европейски страни тези изследвания са включени в общия пакет от здравни услуги, които се предоставят на бременните жени.
Няма никакви пречки този тест да бъде провеждан в амбулаторни условия, той е лесен като манипулация, не е инвазивен, не крие никакви рискове, не е съпътстван от болки и неприятни усещания за жената, подчерта д-р Китанова и добави, че включването му в пакета здравни услуги за бременните може да донесе само полза и спокойствие, както за бъдещата майка, така и за акушер-гинеколога, който я наблюдава. В допълнение д-р Китанова посочи, че има още една възможност за профилактика на недоносеността чрез оценка на риска от ранна и тежка прееклампсия в рамките на ранния биохимичен скрининг на генетични заболявания, който се провежда между 11-та и 13-та гестационна седмица. Според д-р Китанова много жени не са информирани, че това изследване може  да се проведе едновременно, а и то не им се предлага, когато отидат за биохомичен скрининг. Прееклампсията може да бъде причина за преждевременно раждане и не бива да се подценява, категорична бе д-р Китанова.
Факт е, че у нас раждаемостта непрекъснато намалява и през тази година се очаква тя да бъде рекордно ниска, факт е и че 10% от новородените ще бъдат с ниско и много ниско тегло. Това трябва да бъде повод за преосмисляне на политиката на финансиране на грижите за бременните на доболнично ниво, подчертаха специалистите. Те препоръчаха скрининговият тест за фетален фибронектин, който се отличава с много висока чувствителност и специфичност, да бъде широко популяризиран и изразиха готовност да приемат и консултират всяка бременна, която се нуждае от това изследване. В рамките на следващия месец, до 26 юли, прегледите и консултациите в болница „Шейново” ще бъдат безплатни. Инициативата се подкрепя от Столична община и Фондация „Нашите недоносени деца”, като в рамките на кампанията ще могат да бъдат изследвани и жени, които не са от София, уточниха организаторите.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД