Болници от цялата страна не се вместват в лимитите на касата

Болници от цялата страна не се вместват в лимитите на касатаБолници от цялата страна не успяват да се вместят в лимитите, които им отпуска здравната каса, а болничните шефове са в пълно неведение дали касата ще им изплати надлимитните средства за дейности, заработени през месец май. Парите би трябвало да бъдат преведени на лечебните заведения идната седмица, но тъй  като Надзорният съвет на касата не е заседавал напоследък, надлимитните средства остават под въпрос.
При някои от болниците става въпрос за сериозни суми и те вече обмислят да заведат дела срещу НЗОК, ако парите не им бъдат изплатени.
Лимитът не ни стига, обясни на 21 юни д-р Неделчо Тотев, шеф на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници. За хемодиализа, на която държавата гарантира като процедури заплащането, аз имах 0 лева лимит. За клинични пътеки имах 36 000 лв. при необходими 130 000 лв. Изтеглих 5% авансова сума от общия бюджет, има такава възможност веднъж годишно. Така че, реално ще ми платят около 120 000 лв., а 53 000 лв. няма да ми платят, оплака се шефът на чирпанската болница.
Още по-впечатляваща е сумата за надлимитни дейности в столичната кардиоболница „Света Екатерина“. Там надлимитно са заработили 850 000 лв., съобщи шефът на лечебното заведение проф. Генчо Начев. И той няма представа ще изплати ли касата тези средства или не. Но ако не ги платят, ние ще ги съдим и ще си вземем парите, посочва проф. Начев.
Решението дали и каква част от надлимитните средства ще бъдат изплатени, трябва да се вземе от Надзорния съвет на здравната каса. От пресцентъра на касата уверяват, че той ще заседава следващата седмица и ще се произнесе по въпроса.
И друг проблем имат болничните шефове в столицата. Заради софтуерен проблем е затруднено електронното отчитане в реално време към касата.
От месец насам НЗОК ежедневно получава информация за всеки пациент, който е постъпил, както и за всеки пациент, който е изписан от болницата, посочи проф. Генчо Начев. Поради софтуерни проблеми или проблеми на хората, които работят със софтуера, специално при столичната каса не се отваря порталът. Хаосът е страхотен, обясни проф. Начев.
Поради същата причина за столичната болница „Свети Наум“ са под въпрос около 50 000 лв., обясни шефът й проф. Иван Миланов. От 1 май имаме ежедневно отчитане към касата, а преди това беше месечно. Пациенти, които са приети преди 1 май, поради грешка в софтуера не можаха да влязат в отчитането след това. В общи линии става въпрос за около 50 000 лв. Това са клиничните процедури девета и десета, свързани с интензивните грижи, каза проф. Миланов.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД