Административни формалности спъват лечение на болни от хепатит

Административни формалности спъват лечение на болни от хепатитПоредица от сигнали са постъпили в Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” от пациенти, чакащи за нова животоспасяваща „тройна терапия” за хепатит C, съобщиха от пациентската организация. Пациентите са недоволни от факта, че няма да могат да се възползват от полагащото им се лечение, поради административни формалности. За някои от тях това е единствена алтернатива за леченние, която би могла да предотврати развитие на цироза, рак на черния дроб или смърт от чернодробна недостатъчност.
В момента лечението в България се провежда стандартно само с интерферон и рибавирин, докато по международните стандарти би трябвало да се добавя и трети медикамент (протеазен инхибитор), при определени пациенти. Тази тройна комбинация увеличава ефективността на лечението до 80% и дава шанс на пациентите да се предотвратят рак на черния дроб, чернодробна цироза, както и да се намали броят на чернодробните трансплантации, обясни проф. д-р Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология.
Лечението, което се прилага от близо две години в целия свят, беше одобрено за приложение в България едва миналата седмица от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Въпреки това обаче пациентите имат опасения, че заради административни формалности и процедури ще могат да се възползват от терапията едва от 1 януари 2014 г. За някои пациенти този срок би бил фатален, особено за тези, при които заболяването прогресира бързо. По данни на клиниките, които лекуват пациенти с хроничен вирусен хепатит, до края на годината не повече от 5 до 10 пациенти биха се нуждаели от подобно лечение, което по никакъв начин не застрашава бюджета на НЗОК. Национално сдружение „Хепасист” призовава институциите, в лицето на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и НЗОК, да проявят отговорно поведение и да вземат решение, което ще бъде в полза на пациентите.
България е сред последните държави в ЕС, в която не е въведено новото лечение. Дори Хърватска, която все още не е член на Съюза, е въвела терапията за своите граждани още през 2012 г.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД