92 млн. души по света даряват кръв годишно

92 млн. души по света даряват кръв годишноОбщина Стара Загора, Областният съвет на БЧК и Районен център по трансфузионна хематология-Стара Загора, с подкрепата на "Организация на таласемиците в България" и фондация "Искам Бебе", организират акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване.  Акцията е по повод Световния ден на кръводарителя 14 юни, който се отбелязва за десети път.
Акцията ще се проведе на 21 юни от 8:30 до 12 ч. на ул. "Свети Княз Борис I" № 69, в залата на БЧК.
Световният ден на кръводарителя, отбелязван на ежегодно на 14 юни, цели повишаване осведомеността на хората за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и за благодарност към доброволните безвъзмездни кръводарители за техния животоспасяващ и хуманен акт.
Мотото на десетия Световен ден на кръводарителя е “Подари живот! Дари кръв!“. През тази година фокусът е върху дарената кръв не само за спасяване на човешки живот, но и за даване на възможност на болни хора да живеят по-дълго и по-продуктивно.
Организаторите на акцията в Стара Загора обединяват усилията си за превръщането на безвъзмездното кръводаряване в кауза за старозагорци.

Датата 14 юни е рожденият ден на Карл Ландщайнер (1868-1943), австрийски биолог и лекар, който се счита за "основател" на съвременното кръвопреливане. Ландщайнер открива системата АВО на кръвните групи през 1901г., разработва съвременната система на класификацията им, а през 1937г. заедно с Александър Вайнер идентифицират «Резус фактора», като по този начин дават възможност на лекарите да преливат кръв, без да застрашават живота на пациента. Днес повече от 92 милиона души годишно в света даряват кръв, 62 страни разчитат само на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Световната здравна организация си поставя за цел през 2020 г. във всички държави доставките на кръв да бъдат 100% от доброволни и безвъзмездни донори.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД