10% от бебетата у нас се раждат недоносени

доц. Ралица Георгиева2013-а ще бъде рекордна по ниска раждаемост в най-новата ни история, тенденцията към спад от последните години е трайна и се запазва. Относителният дял на новородените недоносени също продължава да бъде константа, а проблемите, свързани с отглеждането на тези деца и особено на онези, които се нуждаят от продължителни интензивни грижи остават. Броят на неонатолозите у нас прогресивно намалява, заплащането им е много ниско и повечето са принудени да работят на повече от едно място. Малко са желаещите да специализират педиатрия, още по-малко млади лекари имат намерение да се посветят на неонатологията. Все по-остро се усеща липсата на медицински сестри и акушерки в неонатологичните отделения, които напускат по същите причини.
Продължават да не достигат кувьозите, нямаме дори един специализиран реанимобил за недоносени, оборудването за който струва малко над 100 000 лв. За да бъдат намерени адекватни решения на проблемите обаче са необходими повече координирани действия от страна на институциите, специалистите и гражданското общество. Този извод бе направен от специалисти по повод приключването на кампанията „Месец на кърменето”.
През 2012 г. у нас са се родили 63 891 бебета, 6124 от тях са били с тегло под 2500 г, което означава приблизително 10%. В тази група се включват 4300 деца с тегло между 2000 и 2500 г, които по правило не създават особени затруднения от медицинска гледна точка. Повечето трудности се появяват при новородените с тегло под 2000 г, които през миналата година са били 1800. Най-големи грижи с най-много разходи обаче са били за децата, които при раждането си са имали тегло под 1500 г. 10% от бебетата у нас се раждат недоносениДанните са от националния консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева. Тя посочи, че един от най-острите проблеми продължава да бъде специализираният неонатологичен транспорт, който трябва да осигури безрисково преместване на недоносените деца до неонатологични отделения с по-висока степен на компетентност. Промени и допълнения в националния  стандарт по неонатология вече са приети, предстои публикуването на актуализирания му вариант, след което ще бъде изградена концепция за следващите действия, поясни доц. Георгиева. Тя допълни, че препоръките ще бъдат изработени под егидата на Асоциацията по неонатология в сътрудничество със здравното министерство и специалистите от „Спешна помощ”. Целта е чрез оптимално използване на финансовия ресурс да бъдат поставени основите на една рационална организация, която да гарантира бързо и безопасно транспортиране до специализирано лечебно заведение. Това се отнася за новородени в много висока степен на риск, със сърдечни малформации и други вродени аномалии, които се нуждаят от специфични хирургични интервенции, посочи още националният консултант. Още една национална програма ще заработи до края на годината - за профилактика на ретинопатията на недоносените, едно заболяване, което през последните три години се среща все по-рядко, благодарение на единните усилия на неонатолози и детски офталмолози, съобщи доц. Георгиева. По нейните думи вече се обмислят предложения за разгръщането на по-адекватни мерки за ранна диагностика и превенция на усложненията при бъбречни заболявания сред родените преди термин - неонатолози и детски нефролози ще настояват да бъдат включени в платения пакет на здравната каса ехографията на бъбреците и лабораторното изследване за микроалбуминурия при такива деца.
Да се говори за кърменето постоянно и да бъдат младите жени непрекъснато убеждавани, че естественото хранене е най-подходящото за детето им  - за това апелираха акушер-гинеколози и неонатолози. Най-често, когато говорим за кърменето, се  съсредоточаваме върху непосредствените ползи от него за детето и майката, посочиха медиците и добавиха, че в света все по-често се набляга на дългосрочния ефект от естественото хранене на малкото дете, от благоприятните последици, които се проявяват в по-късна възраст.
Не може да не ни притеснява трайната тенденция към намаляване броя на ражданията. Не можем да си затваряме очите пред факта, че многодетните майки у нас са малко, под 1% от всички жени в детеродна възраст, че все повече жени раждат късно, когато рисковете за децата им и за тях самите са много по-големи, посочиха лекарите.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД