Ако краката се потят твърде много...

Ако краката се потят твърде много...За сметка на способността на организма да отделя влага се поддържа оптималната температура на тялото. Потните жлези всъщност играят ролята на “терморегулатори”. Но всичко е добре, когато е с мярка. Много хора страдат (особено през лятото) от хиперхидроза или казано по-просто повишено потене на краката.
Причините за това са няколко:
Затворени тесни обувки; топли, неподходящи за сезона чорапи;
Недостатъчни грижи за краката;
Вълнение, стрес;
Физическо натоварване, напрегната работа на мускулите;
Кожни заболявания на стъпалата - например при такова неприятно заболяване като гъбичките, кожата между пръстите се лющи, съхне, болните места сърбят и всички тези симптоми понякога се съпровождат с повишено потене и неприятна миризма;
Как да се грижим за краката си?
Трябва да отделяме повече време за грижи за краката си не само през лятото. Те трябва да се мият с хладка вода задължително два пъти дневно - сутрин и вечер, като се подсушават добре с хавлиена кърпа. Препоръчително е след сутрешната водна процедура да се обработват с талк, дезодорант или антиперспирант.
Ако тези методи не помогнат, задължително трябва да се обърнете към дерматолог - силното потене на краката е сериозен повод да бъдат направени съответните изследвания, за да се открие вашето заболяване и да започне неговото незабавно лечение.
Факти:
Потта на 98-99% се състои от вода, но заедно с нея от организма се отделят различни вещества, мастни киселини, холестерол и микроелементи.
Причината за неприятната миризма е бактериалното разграждане на отделящите се вещества и тяхното окисляване - това са прекрасни условия за размножаването на микроби.
Мъжете и жените са еднакво предразположени към отделянето на пот.
Каква е разликата между дезодоранта и антиперспиранта?
Дезодорантът прекратява разлагането на потта и за сметка на подбрани козметически композиции замаскира неприятната миризма. В неговия състав най-често има антимикробни феноли, масло от лавандула, мента, карамфил и задължително етилов спирт, който е силно антимикробно средство.
Антиперспирантът частично потиска потоотделянето в неговия първоначален етап. Задължително съдържа цинк, олово, цирконий. При взаимодействието на тези вещества с потта се образуват съединения, които “стягат” порите. Препоръчва се най-вече при повишено потоотделяне.
Народна медицина
Всеки ден в продължение на 1 седмица краката могат се поставят в 1 л вода с 50-100 грама дъбова кора, предварително запарена 20-30 минути.
1 ч.л. сол се разтваря в чаша гореща вода, охлажда се и с този разтвор се измиват краката, като след това се изплакват с хладка вода.
20 дафинови листа се заливат с 3 л вряла вода и се затварят в съд с капак, където да престоят поне час. Краката се накисват в този разтвор 15 минути преди лягане.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД