Здравната каса проверява ин витро центрове за нерегламентирани плащания

Здравната каса проверява ин витро центрове за нерегламентирани плащанияЗдравната каса ще извърши проверки на всички центрове за асистирана репродукция, които са сключили договор с нея, по повод сигнали, че жени са плащали от джоба си за ин витро процедури, поемани от касата, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Оттам припомнят, че принуждаването на здравноосигурени лица да плащат за дейности, които са в обхвата на задължителното здравно осигуряване, е грубо нарушаване на правата на пациента и предупреждават, че ще бъдат наложени санкции, ако такива случаи бъдат установени.
Още от края на миналата година НЗОК обяви, че има готовност да поеме заплащането за тези процедури и да осигури механизъм, по който клиниките да получават заплащане за дейността си от началото на годината до сключването на договорите им за 2013 г. Въпреки това в първите два месеца беше установено, че клиниките не отчитат извършени процедури и съответно НЗОК няма как да им преведе средства, посочват от касата. В медийни публикации се твърди, че жени са плащали за ин витро през първите месеци от годината.
За месец април НЗОК е изплатила за ин витро 1 380 000 лв., което надхвърля средномесечните плащания през 2012 г. от 1 259 000 лв., отбелязват от здравната каса. От началото на годината към НЗОК са отчетени и съответно заплатени 876 различни процедури, извършени на 463 жени.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД