В Европа расте броят на сaмоубийствата

В Европа расте броят на сaмоубийстватаФинансовата криза в Европа отнема човешки животи, като повишава броя на самоубийствата и инфекциозно заболелите, но въпреки това политиците пренебрегват проблема. Това сочат изводите от ново проучване за здравето на европейците, публикувано в специален брой на сп. Lancet.
Драстичните бюджетни ограничения и растящата безработица тласкат все повече хора към депресия, а намаляващите приходи водят до това, че все по-малко пациенти могат да се обърнат към лекар и да си позволят лекарства, сочат резултатите от проучването.
Броят на самоубийствата скача и все по-често се проявяват инфекциозни заболявания, които не са типични за даден регион. Наблюдава се тенденция пациентите да търсят медицинска помощ на по-късен етап от заболяването, което затруднява лечението и повишава разходите по него.
Според авторите на проучването, най-тежко са засегнати държавите, които са ударени най-сериозно от кризата – Гърция, Испания и Португалия. В Гърция например през 2011 г. броят на самоубийствата е скочил с 40% спрямо предходната година. Миналата година южната ни съседка е отчела и необичаен ръст на броя на ХИВ-позитивните сред наркозависимите, а през последните години страната се сблъска и със случаи на малария, западнонилски  вирус и денга треска.
Това не са заболявания, които обичайно се срещат в Европа, коментира по този повод Вилям де Йонг, генерален директор на „Лекари без граници” в Гърция.
Болниците в южната ни съседка също са затруднени да отговорят на базови стандарти, което води до ръст на резистентните към антибиотици инфекции, а пациентите се сблъскват с недостиг на редица медикаменти.
Преодоляването на тези заплахи изисква силни мерки за социална защита, посочват изследователите. Налице е проблем с отричането на здравните последствия от кризата, въпреки че те са очевидни, твърди проф. Мартин Маккий от Европейската обсерватория за здравни системи и политики. И допълва, че Европейската комисия не е изпълнила задължението си да следи за здравните ефекти от всички свои политики и не е направила оценка на здравните ефекти от ограничителните мерки, наложени от тройката – Еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.
Строгите финансови мерки не само че не решиха икономическите проблеми, но създадоха и сериозни здравни проблеми, твърди проф. Маккий. Според него, влошаването на здравето на населението в Европа се дължи не само на безработица и ограничени доходи, но и на липсата на надеждни системи за социална сигурност, на които хората да се облегнат. Хората имат нужда да вярват, че правителството ще ги подпомогне в тези трудни за тях времена, казва още проф. Мартин Маккий.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД