7 полезни билки, които можем да гледаме и у дома

7 полезни билки, които можем да гледаме и у домаСупите, салатите и ястията, които ни карат да си оближем пръстите, съдържат пресни подправки и билки, които са и полезни за здравето. Част от тях лесно можем да отглеждаме и вкъщи - за да са ни винаги подръка. Повечето от тези растения се гледат лесно и не само са вкусни, но и изглеждат красиво в саксии, независимо дали ги отглеждаме по отделно или ги комбинираме с други цветя и билки.
За да растат най-добре, повечето подправки се нуждаят от слънчева светлина поне по 4-6 часа на ден, както и от отличен дренаж.
Това обаче не значи, че ни е нужна голяма градина, за да ги отглеждаме. Балкон или саксия на перваза на прозореца също ще свършат работа.
Едър италиански магданоз
Едрият италиански магданоз (Petroselinum crispum) е по-вкусен и с по-плоски листа от другите сортове. Отглеждана вкъщи, тази подправка израства като голям храст и произвежда много листа.
Розмарин
Друга типична за средиземноморието билка е розмаринът (Rosmarinus officinalis). Той е много подходящ като подправка за меса и зеленчуци. Благоуханните листа на розмарина го правят добро допълнение и към букетите с цветя. Макар че, гледана вкъщи, тази подправка се среща по-често в малки саксии, може да порасне с размера на храст, ако бъде оставена да вирее свободно.
Градински чай
Градинският чай (Salvia officinalis) може да достигне 60-90 см височина и 60 см ширина, ако се отглежда в домашни условия. Тази ароматна билка, освен за запарване, може да се ползва като подправка за меса, сосове и ястия със зеленчуци.
Маточина
Друга известна със силния си аромат билка е маточината (Melissa officinalis). Тя се използва за чай или като добавка към вана за успокояващ ефект. Маточината лесно расте до височина около 60 см.
Лавандула
Ако обичаме ароматизирани с лавандула сапуни и свещи, можем да се опитаме да си отгледаме сами устойчивата на ниски температури английска лавандула (Lavandula angustifolia). Испанската или френската лавандула (Lavandula stoechas) също може да се отглежда вкъщи, има силен аромат и големи лилави цветове. Всички видове се отглеждат лесно в саксии.
Едър италиански босилек
Босилекът (Ocimum basilicum) е популярна подправка, която се използва в много италиански ястия - пици, салати, сосове, песто. Едрият италиански босилек (Ocimum basilicum var. crispum) има подобни на маруля листа, които могат да достигнат 8-10 см дължина, а самото растение достига до 60 см височина. Като за начало можем да отгледаме босилека от семена вкъщи, а по-късно да го пресеем в градината навън, щом опасността от сняг и слана отмине.
Исоп
Исопът (Hyssopus officinalis) е подправка с ароматни листа, които се използват за овкусяване на сезонни супи, салати, ликьори и яхнии. Цветовете на исопа привличат пеперуди. Подобно на розмарина, билката може да порасне с размера на малък храст.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД