Д-р Гео Цировски, хирург: Няма оправдание за тумор с големина на малка ябълка в 21 в.

Това е престъпление на пациента

Д-р Гео Цировски, хирург:  Няма оправдание за тумор с големина на малка ябълка в 21 в. - Д-р Цировски, в последните дни всички медии в света говорят за Анджелина Джоли и стъпката, която предприе, за да се предпази от развитие на рак на гърдата. До каква степен днес медицинска апаратура може да изчисли вероятността за развитие на рак и в България разполагаме ли с подобна апаратура?

- Информацията за определяне на риска от рак на гърдата, особено при хора, които имат заболели преки роднини, същестувва вече от 10-15 години. От около 1 година в България се правят такъв тип изследвания. Прекрасно знаем мутацията на кои гени повишава риска от развитие на раково заболяване. В случая, за който прочетох в медиите, ставя ясно, че тя има болна и починала от рак на гърдата майка. Да, ние знаем кои гени повишават риска от развитие на рак, но друга тема е, че тези гени не са 100-процентова гаранция, че жената ще развие рак. В случая с Анджелина Джоли говорим за 100 процента превантивна мастектомия (отстраняване на жлезната тъкан).
При въпросната госпожа е отстранена жлезната тъкан, без да се отстранява кожата, което е позволило операцията да бъде направена без естетически последствия. В България също е напълно възможно това да бъде направено. Засега апаратура за изследвания има в София и Плевен, Здравната каса не поема изследванията. Но въпросното доказване на тези мутирали гени, съществуващи в нашето тяло, които отключват развитето на раковия процес, може да се докаже индиректно и с други методики.
Вече имаме изградена цялостна карта на човешкия геном. За това едни хора получиха Нобелови награди. Знаейки генома и знаейки кои са високорисковите гени, които повишават склонността към развитие на ракови клетки, много по-лесно ги откриваме.

Това е престъпление на  пациента- В случаи като този с Джоли единствен изход ли е отстраняване на млечни жлези?

- Не. Мисля че има достатъчно други маркери, които могат да се използват от специалистите, за да контролират те дали в тялото се развива раков процес. Дали вероятността да развиете рак е 90 или 99 процента – въпросът е от коя страна на процентите сте. Има маркери, които могат да хванат раковия процес в много ранен стадий, колкото и малък да е той. И те са напълно достъпни за всички пациентки в България. Ехографията, мамографията, туморни маркери у нас не са проблем за никоя жена. В случая, за който говорим, медийният интерес се дължи на известната личност, не толкова на това, че е извършила някакъв подвиг. Аз лично не бих посеветвал моя пациентка да прибегне до такава процедура. Не става въпрос за цена, а за разумни решения. Медицината разполага с начин да контролира един много рано хванат злокачествен процес. На практика днес вече много рядко се стига до отстраняване на цялата млечна жлеза. Мисля, че в случая имаме известно преекспониране на това, което е направила актрисата, поне от това, което чета по медиите.

- В този аспект какво бихте посъветвали българските жени?

- Аз бих ги посъветвал на първо време да се обърнат към личните си лекари и да спазват това, което ги съветват. От повече от една година Здравната каса въведе задължителни профилактични прегледи на млечна жлеза, на простата при мъжете, но българското население като че ли не им обръща внимание. Когато лекарят не им обърне внимание, пациентите реагират бурно, но когато пациентът трябва сам да се обърне към лекаря, отново е санкциониран лекарят. Факт е обаче, че през последната година рязко се увеличи броят на жените, които по собствено желание се обръщат към лекаря. Нас това не може да не ни радва, защото хващаме все повече ранни заболявания. Българската медицина и българските лекари работят на световно ниво. Ракът на гърдата вече става лечимо заболяване. Въобще не бива да се тръгва с идеята, че болната е обречена. Това е абсурдно в 21 век. В момента всички жени имат достъп до високоспециализирани изследвания и висококвалифицирани лекари. До нас е толкова лесно да се стигне, никой не е върнал никого. Няма друга страна, в която толково лесно да се стига до висококвалифициран специалист. И ако все още срещаме напреднали карценоми, не бива да търсим вината само в медицинската помощ. Да погледнем и себе си, дали се преглеждаме профилактично. Няма оправдание за тумор с големина на малка ябълка в 21 век. Това е престъпление на пациента. Ние не можем да отидем вкъщи да го прегледаме и лекуваме.

- Какво показват Вашите наблюдения, увеличават ли се раковите заболявания в последно време?

- Увеличението е трайно и това е тенденция в целия свят. Миналия месец излязоха статистиките на съответните страни. И в САЩ излязоха с доста неприятна годишна статистика за раковите заболявания. Твърдо има увеличаване на заболеваемостта от рак на гърдата, рак на дебелото черво. Има тенденция за стациониране на рака на шийката на матката. Това трудно намира за момента обяснение, но може би и ваксините оказват влияние.

- Колко често една жена трябва да ходи на профилактични прегледи?

- Около 40 години е задължително една раждала, кърмила и неизползвала хормонални препарати жена с нормален менструален цикъл да си направи мамография, която да служи за база в следващите години. Не е нужно всяка година да се прави мамография. Необходимо е да се ходи на преглед, на ехография и ако има преценка на лекаря, тогава и на мамография. Задължително е при навлизане в климакс да се прави мамография, при начало на използване на хормонални препарати, свързани с яйчниковата функция – също. Използването на хормони, макар и много рядко, може да доведе до развитие или стимулиране на един латентен раков процес.
„Здравна поща“, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД