Нов донор дава шанс за живот на четирима

Нов донор дава шанс за живот на четиримаНова донорска ситуация в рамките на два дни дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантации. Донор е млад мъж, приет във ВМА-София с тежка черепно-мозъчна травма. Въпреки усилията на лекарите, той е изпаднал в мозъчна смърт. Близките му са дали съгласието си за донорство на органите и екипите са експлантирали сърцето, черния дроб и двата бъбрека.
След окончателно установяване на мозъчната смърт на донора, още през нощта, преди експлантацията на органите, потенциалните реципиенти за сърцето и черния дроб са извикани на място в София. В резултат на създадената организация от Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), са направени задължителните по алгоритъм изследвания за имунологична съвместимост на реципиентите, както и оценка на общото им състояние. Целта е към момента на експлантацията на органите вече да е напълно ясно кои са най-подходящите реципиенти. Това се налага, тъй като органи като сърцето и черния дроб могат да бъдат трансплантирани броени часове след установяването на мозъчната смърт на донора. По този начин не се губи време и органите са в най-добро състояние, което повишава шанса за успех на трансплантациите.
Тъй като двата бъбрека могат да бъдат съхранявани за по-дълъг период до извършването на трансплантацията, потенциалните реципиенти на двата органа са изследвани днес преди обяд.
В съответствие с критериите, експерти от ИАТ са определили в кои лечебни заведения да бъдат извършени трите вида трансплантации. В УСБАЛССЗ “Св. Екатерина” екип, ръководен от проф. Генчо Начев, трансплантира сърцето на донора. Чернодробната трансплантация се извършва във ВМА от екипа на проф. Никола Владов. Двете бъбречни трансплантации ще бъдат извършени по-късно днес в УБ “Лозенец”.
Това е петата за тази година донорска ситуация. През януари 36-годишна жена от град Садово спаси три живота. През април 55-годишна жена даде шанс за нов живот на двама българи. На Великден трета жена спаси живота на млад мъж, който се нуждаеше от чернодробна трансплантация. Четвъртата донорска ситуация беше само преди два дни, когато близките на 44-годишна жена дариха органите и дадоха шанс на четирима българи.
Министерство на здравеопазването изразява дълбоката си благодарност към близките на донора за тяхното високохуманно решение, благодарение, на което могат да бъдат спасени четири човешки живота.
"Здравна поща", източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД