Европа остава пияч номер 1 в световен мащаб

Европа остава пияч номер 1 в световен мащабДо 17 май в Европейския парламент се провежда първата седмица за вредите, причинени от консумацията на алкохол. Българската евродепутатка д-р Антония Първанова взе участие в конференция на тема “Време e за действие: необходимостта от интегрирана стратегия на ЕС за борба с алкохола”. Във форума взеха участие представители на Европейската комисия, здравни неправителствени организации, европейска пациентска чернодробна организация, европейската мрежа за подкрепа на хората с алкохолни проблеми и други.
Антония Първанова подчерта нуждата от преразглеждане на Европейската стратегия за борба с алкохола, тъй като той причинява зависимост и е рисков фактор и причинител на 60 вида заболявания и още 200 други свързани заболявания. Повече от 12 млн. души в ЕС живеят с алкохолна зависимост.
Европа остава пияч номер 1 в световен мащаб - с нива на потребление 12.5 литра/човек, а в някои страни потреблението е 2.5 пъти по-високо от средните за света. Алкохолът е номер едно рисков фактор за влошено здраве и преждевременна смърт сред 25-59 годишните.
Консумацията на алкохол води до негативни последици не само за общественото здраве, но и за социалната и икономическа система. Статистиките сочат, че социалните загуби за ЕС се равняват на 155.8 млрд. евро през 2010 г., които включват загуби, причинени от намалена продуктивност, отсъствие от работа, увеличена престъпност, домашно насилие и други.
„Здравна поща“, източник: ЕП

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД