Според МЗ екипите на спешна помощ пристигат средно за 28 мин.

Според МЗ екипите на спешна помощ пристигат  средно за 28 мин.Екипите на спешната медицинска помощ пристигат средно за 28 минути до подадения адрес. Във всеки един момент работят 400 спешни екипа на смяна – лекари, медицински специалисти и шофьори, като времето, за което те пристигат до пациента зависи от трафика, сезона, проходимостта на пътя, климатичните условия и инфраструктурата на региона. Това заяви д-р Ивиан Бенишев, началник-отдел „Спешна медицинска помощ” в Министерството на здравеопазването по време на пресконференция за изпълнението на проекта ПУЛСС за обучение на специалисти в ЦСМП.
Според него средният достъп до пациента по т. нар. „златен стандарт” на спешната медицина е 20 минути, като нивото на подготовка и професионална квалификация на екипите ни не отстъпва на това на спешните екипи в САЩ и Европейския съюз.
Проектът „ПУЛСС – Практически увод в лечението на спешните състояния”, е за обучение на служителите в 28-те Центрове за спешна медицинска помощ и се реализира по ОП „Развитие на човешките ресурси”, финансирана от ЕС. Той стартира през октомври миналата година. Досега са обучени 622 лекари, 1460 медицински специалисти и 1387 шофьори, подчерта Милена Григорова, държавен експерт в отдел „Проекти и програми” на МЗ и ръководител на проекта. По думите й общо до края на годината ще бъдат обучени над 6  500 служители на ЦСМП и допълнително 462 лекари и медицински персонал в спешните отделения на 33 лечебни заведения в страната.
Обучението се провежда в центъра на Университетската болница „Пирогов”, оборудвана с високо технологични манекени и съвременна апаратура. Учебните модули са теоретични и практически, като идеята е лекарите да прилагат едни и същи знания, умения и стандарти в спешната медицина, независимо в кой град на страната работят.
Проектът е на стойност над 6.2 млн. лв. и трябва да приключи в края на 2013 г. Освен обучението на спешните екипи, по него предстои да се изготви интердисциплинарен медицински стандарт по спешна медицина, а в 28-те ЦСМП и в 9 болници в страната - да се достави софтуер за кардиопулмонална ресусцитация.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД