С японска помощ "Майчин дом" вече има евростандарти за неонатални грижи

През 2013 г. МЗ ще осигури на СБАЛАГ „Майчин дом” 300  000 лв. капиталова субсидия за допълнителна модернизация на Клиниката по неонатология

С японска помощ "Майчин дом" вече има евростандарти за неонатални грижи„Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” вече разполага с апаратура, отговаряща на европейските стандарти за интензивни неонатални грижи за поддържане живота на недоносените новородени. По този начин се постигат най-високите стандарти за качество на медицинската дейност, за да се раждат все повече здрави бебета”. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова, която прочете поздравителния адрес от името на министър Николай Петров на официалната церемония по финализирането на българо-японския проект за закупуване на ново специализирано оборудване за Клиниката по неонатология със средства, предоставени от японското правителство в подкрепа на структурната реформа.

Проектът е реализиран с безвъзмездната финансова помощ в размер на 200 хил. лв. С тях е закупена модерна апаратура, включваща 2 бр. неонатални респиратора, билирубинометър, 4 бр. неонатални термолегла, 3 бр. мобилни фотолампи, пулсоксиметър, мобилен рентгенов апарат тип Кугел. „Целият този комплекс в Клиниката по неонатология е жизнено необходим, тъй като броят на рисковите бременности, съответно недоносените новородени, при които се налага интензивна терапия, значително е нараснал в последно време“, каза на церемонията зам.-министър Димитрова. Тя припомни, че реализирането на проекта е от особено значение за СБАЛАГ „Майчин дом”, където е най-голямото неонатологично отделение в България. То разполага със 110 легла и поема най-големия процент недоносени новородени деца в страната. Десислава Димитрова изрази увереност, че съчетанието на модерната апаратура с високия професионализъм на работещите в „Майчин дом“ ще издигне качеството на лечебната дейност и ще помогне за спасяването на живота на повече недоносени бебета.
 
Директорът на „Майчин дом“ проф. д-р Виктор Златков благодари на японското правителство за предоставената финансова помощ и съобщи, че през тази година болницата ще получи от Министерството на здравеопазването 300 000 лв. за модернизиране на част от неонатологията.
След официалната част гостите разгледаха новата апаратура, а зам.-министър Десислава Димитрова посети изцяло модернизираното Родилно отделение, където са създадени значително подобрени условия за родилките и новородените.

На официалното закриване на проекта присъстваха японският посланик у нас Такаши Коидзуми и председателят на Координационния комитет по помощта – зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
"Здравна поща", източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД