Цените на лекарствата продължават да растат

Цените на лекарствата продължават да растатПрез последната седмица цените на някои лекарства без рецепти продължиха да се покачват. Според фармацевти, у нас има лекарства, които за няколко месеца са поскъпнали с около и над 300%. Става дума за най-употребяваните лекарства, без които не може нито едно българско семейство, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Сред тях са ацетизали за лечение на грип, капки за уши, кремове за нос, сиропи против кашлица и др., уточни Ненчев. Според него официално се признава, че цените в аптеките били скочили само с 4-5%, но тази информация не била вярна.
На заседание на Обществения съвет по здравеопазване преди дни беше признато, че фармацевтичните фирми се надпреварват да компенсират наложеното им намаление на цените на лекарствата, които доставят на Здравната каса.
Така от една страна НЗОК наистина брои по-малко пари за тях, но от друга – пациентите доплащат за медикамента далеч повече от преди. Удря се жестоко по джоба на всички, които купуват най-популярните лекарства без рецепта. Затова често българи правят "лекарствени" турове до съседна Гърция и Турция, откъдето купуват по-евтини медикаменти.
Председателят на Районната фармацевтична колегия в Стара Загора Ростислав Курдов също предупреди, че цените на лекарствата ще продължат да се покачват. Той и неговите колеги са на мнение, че цените могат да паднат само ако бъде свалена ставката от 20 процента на ДДС за тях. Всички правителства досега обаче отказват да предприемат тази мярка с аргумента, че веднага ще има искания същото да бъде сторено и с учебниците, книгите и др.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД