Експерти влизат във форуми с антиваксинални настроения

Експерти влизат във форуми с антиваксинални настроенияИмунизациите спасяват повече от 3 милиона живота в света всяка година. Ежегодно 10,6 милиона деца умират преди да навършат 5 години. 1,4 милиона от тях са имали заболявания, които биха могли да се предотвратят чрез ваксинация, стана ясно на пресконференция в Министерство на здравеопазването по повод ползите от имунизациите и Eвропейската имунизационна седмица. Близо 20% от децата по света нямат достъп до имунизации, сочи статистика на УНИЦЕФ.
Годишно у нас се правят по десетина акта на немарливи родители, които не са имунизирали децата си, а медиците най-трудно достигат до ромските деца. Според д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, ако трябва да се имунизира дете от ромската общност, бабите се оказват по-разбрани от родителите. "В тези общности и глобите не се оказват особено ефективни. Често лекарите трябва да отидат в махалата, за да ваксинирате детето. Има много силно антиваксинално движение", коментира още Ангел Кунчев.
Глобата при първо нарушение на родител е 50 лева, при второ нарушение е 100 лева. Най-често се глобяват обаче общопрактикуващите лекари, че не са ваксинирали пациентите си. Оказвало се, че има "несъвестни" медици в това отношение.
Ангел Кунчев каза още, че здравните експерти ще се опитат "да влязат" във форуми, където най-често се вихрят антиваксинални настроения. Той призова за повече информираност на обществото и разказа личен случай. Преди време му се обадила жена от Варна с молба да се спре ваксината срещу рак на маточната шийка, тъй като, според нея, била вредна. Ангел Кунчев изложил аргументите си пред жената, но тя му обяснила, че духовните отци, с които разговаряла, й обяснили вредата от ваксината. "Така няма да стане", категоричен бе Ангел Кунчев.
"Забравяме за голяма част от заболяванията благодарение на имунизациите", заяви Емилия Тончева, представител на Световната здравна организация (СЗО) за България. "Никой не си мисли за дифтерия, полиомиелит. СЗО провежда тази инициатива от 8 години.", допълни тя.
"Имунизацията не е задължение, имунизацията е право на детето", припомни д-р Кунчев.
Според Мира Кожухарова, национален консултант, имаме много модерен имунизационен календар. Имаме възможност да предоставим на нашите деца това, което се предлага и по света.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД