Над 2 млрд. души по света страдат от желязонедоимъчни анемии

Д-р Валентин ВРАЧЕВ, хематологкава д-р Валентин ВРАЧЕВ, хематолог

"Анемия" е дума с гръцки произход и означава малокръвие, безкръвие. При анемия са намалени броят на червените кръвни клетки (еритроцити) и на хемоглобина в кръвта. В резултат на това се пренася по-малко кислород към тъканите и възниква хипоксия.
Основните причини за възникване на анемия са: остра кръвозагуба, намалено производство на еритроцити в костния мозък - неефективно кръвотворене; повишено разрушаване на червени кръвни клетки - хемолиза, казва д-р Валентин Врачев, специалист хематолог.
Анемията може да бъде самостоятелно заболяване или симптом на други заболявания. Леките форми на анемия може да протичат безсимптомно. При по-тежките форми се появяват следните симптоми: бледост на кожата, лесна уморяемост, отпадналост, намалена работоспособност, безсъние, раздразнителност, сърцебиене, чувство за задух.
По-редки прояви са косопад, сърбеж без обрив, ранички по устните ъгли, чупливи нокти, суха и залющваща се кожа.
За диагностициране на анемия е необходимо изследване на пълна кръвна картина. То задължително се извършва при годишните профилактични прегледи. След установяването на анемично състояние трябва да се потърси компетентната помощ на хематолог. Специалистът по болести на кръвта ще назначи изследвания, които уточняват вида на анемията. Само при сигурна диагноза се назначава лечение. Погрешна е практиката да се прилагат, т.нар. „противоанемични курсове“ с комбинация от кръвотворни фактори без точна диагноза. Това затруднява последващия диагностичен процес. В някои случаи дори е вредно, например предписване на витамин B12 и фолиева киселина при неоплазми; желязо - при кървене от гастроинтестиналния тракт. Лекуват се анемията и заболяването, довело до анемично състояние, уточни д-р Врачев.
Най-често срещаните анемии са желязонедоимъчните. По данни на СЗО от желязонедоимъчни анемии страда 30% от населението на света - над 2 милиарда души. За България процентът е 18. Следват анемиите при дефицит на витамин B12 и фолиева киселина. Хемолитичните анемии се по-редки.
За предпазване от анемия е задължително да се храним балансирано и рационално. Храната трябва да доставя необходимите за организма дневни нужди от желязо, витамин B12, фолиева киселина, които са основни кръвотворни фактори. Важна е консумацията на достатъчно количество белтъчини, витамини от група B и витамин C. Храни, богати на желязо, са месо, черен дроб, риба, спанак и тъмнозелени листни зеленчуци, ядки, варива, сушени плодове, яйца. Човек получава витамин B12 само от храни с животински произход - месо, риба, яйца, млечни продукти. Най-високо съдържание на фолиева киселина има в черния дроб, растителни продукти, мая, зърнени храни, шоколад, орехи.
По-специално внимание за предпазване от анемия изискват бременните, децата в периода на пубертетно израстване, лица, занимаващи се активно със спорт, при интензивна умствена дейност, редовни кръводарители. За тези групи е необходимо да се прилагат допълнителни количества желязо, витамин B12, фолиева киселина, витамин C, витамини от група B под формата на хранителни добавки, съветва още д-р Валентин Врачев.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД