Чехи-доброволци образоват ромски деца в риск в старозагорския квартал „Лозенец”

Чехи-доброволци образоват ромски деца в риск в старозагорския квартал „Лозенец”Фондация „Дон Боско България” ще изгражда върху 3 дка собствена площ образователен център с църква с името „Дева Мария” в старозагорския квартал „Лозенец”, съобщи Мартин Илек, председател на УС на фондацията. Тя носи името на католическия Орден на салезияните на дон Боско, който е основен спонсор на неправителствената организация.
Фондацията работи в „Лозенец” от 2007 г.
Оттогава досега доброволци помагат на ромски деца в изключително тежко социално положение и на техните родители. Децата се обучават в занимални ежедневно, а доброволците поддържат постоянна връзка със семействата и с преподавателите в училищата, които посещават. За 5 години през нашия център са минали над 300 деца. Около 50 от тях приеха много сериозно своите ангажименти и посещаваха редовно центъра. Имаме вече три момчета, които с наша помощ продължиха образованието си. Единият учи в Музикалната гимназия с профил китара, а другите двама са в Мъглижката гимназия по земеделска техника, обясни Ярослав Фогл, директор на фондация „Дон Боско”. За да приучат децата да посещават редовно училище и да наблягат върху уроците, от фондацията стимулират малките си възпитаници по различни начини. По време на посещенията си в занималнята и при добро справяне с уроците те събират точки, а точките се увеличават допълнително, ако учениците посещават редовно школото. В края на годината отличниците получават награди. Миналата година най-добрият е получил китара. За децата в занималнята се организират и курсове по различни музикални инструменти, по балет за момичетата и по брейк за момчетата. Те имат и занимания по труд и техника. През лятото се правят кратки екскурзии, отделно за момичетата и отделно за момчетата.От есента на миналата година в кв. „Лозенец” работят като доброволки и две чаровни млади чехкини – Яна Швейдова, детска учителка, и Доминика Жакова, студентка по психология. И двете са научили добре български и преподават йоника и пеене.
Ръководителите на фондацията очакват наесен да бъде направена първата копка на новия образователен център. За неговото изграждане Орденът вече закупи 3 дка земя северно от тенискортовете над стадион „Берое”. В центъра ще има 12 класни стаи. Освен за образование на най-малките, той ще служи и за квалификация на млади роми. В него те ще могат да посещават курсове по готварство, фризьорство, стругарство. Проектът за центъра с църквата ще се финансира от Ордена на салезияните на дон Боско и от други спонсори. На първия етап ще бъде построена църквата. Очаква се цялостното завършване на проекта да е през 2017 г.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА   

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД