Българинът лекува чрез интернет дори и децата си

Българинът лекува по интернет дори и децата сиВсеки трети интернет потребител у нас използва мрежата, за да си поставя диагноза и да се самолекува, показва мащабно проучване за 2012 г. на "Mediascope Европа", в което за първи път е включена и България. То сочи, че на 37% от нашенците интернет им помага да управляват здравето си. За сравнение, този дял в Европа е значително по-нисък.
Смятам, че, за съжаление, е вярно. В практиката забелязвам, че и майките ползват интернет, за да лекуват децата си, което е абсурдно, коментира д-р Генка Пейчева, специалист детски и инфекциозни болести.
А последиците за децата са непрeдвидими - може да се изтърве усложнение на болестта, голяма е опасността да се случи и отравяне с лекарства. Тук д-р Пейчева акцентира върху хомеопатичните лекарства, които някои майки считали за безопасни. Скоро имах случай с една майка, дала на детето си 6 хомеопатични хапчета, казва тя.
За нея третата опасност от самолечение с помощта на нета е рискът подобни родители да превърнат един ден и децата си в хора с ниска здравна култура. Смятам, че възрастните злоупотребяват, нямат страх от нищо, но може би и ние, лекарите, имаме вина за това, и трябва да се замислим, признава д-р Пейчева.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД