Обучават в Берлин над 500 лекари от цял свят

Демонстрират вътреутробна корекция на сърдечни заболявания на плода

Д-р Милка СалджийскаВ два престижни международни научни форума взе участие старозагорската лекарка, специалист по акушерство и гинекология в МБАЛ “НиаМед”, д-р Милка Салджийска. Първият се състоя в Берлин. Това беше интензивен курс за напреднали по пренатална ехографска диагностика на хромозомните заболявания и аномалии на плода. Организира се от Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията (ИСУОГ). В обучението участвахме над 500 лекари от цял свят, обясни д-р Салджийска. Лекциите са били водени от световноизвестните учени проф. Раби Чауи, проф. Джанлуиджи Пилу и проф. Дарио Паладини.
Акцент в тазгодишното обучение беше новите ехографски маркери за хромозомни заболявания и по-широкото приложение на ядрено-магнитния резонанс в пренаталната диагностика. В развитите страни това е рутинна практика за диагностика на вътреутробните заболявания. Показан ни беше филм с едно от големите постижения на немските колеги - извършване на вътреутробна корекция на сърдечни заболявания на плода. Наблюдавахме и демонстрации на пациентки, на които предстоят различни интервенции на плода. Засега много от нещата, които видяхме, са трудно приложими в България, но поне знаем накъде можем да насочваме наши пациентки, които имат нужда от помощ и лечение, каза д-р Салджийска.
Вторият курс, в който тя е взела участие, е бил в Прага. Това беше обучение за гинеколози, организирано от Международната Академия за женско здраве под егидата на световния лекарствен концерн “Зентива Санофи Авентис”. Два бяха акцентите в тазгодишните лекции - остеопорозата и ендометриозата. Остеопорозата е страшен бич за жените след 50 г. В момента в света се набляга на раната диагностика, благодарение на която не се допускат фрактури - “Take home mеssage” от срещата. Лечението на това заболяване е много скъпо и продължава около 5 години. В много развити държави лекарствата се реимбурсират, но у нас не е така. В България се реимбурсира само усложнената остеопороза. Затова профилактиката е много важна. Международната Асоциация по остеопороза, на която и България е член, ще положи усилия за реимбурсация от НЗОК поне на профилактичните средства, обясни д-р Салджийска. Повече от 10 години се работи за изясняване на остеопоротичните изменения. Добрата новина е, че вече са установени медикаментите, които не само лекуват остеопорозата, но и имат минимални странични действия, каза д-р Милка Салджийска.
Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД