6-8 млн. души умират годишно от болести и бедствия, свързани с водата

ООН обяви 2013 г. за Международна година на водното сътрудничество

6-8 млн. души умират годишно от болести и бедствия, свързани с водатаПо информация на ООН, 27% от градското население в света няма достъп до водопроводна мрежа. 85% от населението на света живее в най-сухата половина на планетата. 780 млн. души нямат достъп до чиста вода и почти 2.5 млрд. не разполагат с достъп до адекватна канализация. От 6 до 8 млн. души годишно умират от последиците от бедствия и болести, свързани с водата.
На 22 март за пореден път отбелязваме Световния ден на водата.
През 1992 г. на международна конференция по околната среда в Рио де Жанейро се приема резолюция, според която 22 март се обявява за Световен ден на водата. ООН обяви 2013 г. за Международна година на водното сътрудничество.
Общият обем на водата на Земята е около 1.4 млрд. км3. Обемът на ресурсите на пресните води е около 35 млн. км3, или около 2.5% от общия обем. Около 30% от сладководните води в света се съхраняват под земята под формата на подземни води (басейни с подземни води, плитки и дълбоки до 2000 м, влага на почвата, блата и на дълбоко в замръзналата земя). Те са около 97% от всички сладководни води, потенциално достъпни за хуманна употреба. Атмосферата на Земята съдържа около 13 000 км3 вода.
ООН предполага, че всеки човек се нуждае от 20-50 л безопасна сладководна вода на ден, за да осигури основните си нужди за пиене, готвене и почистване, но един на всеки шест души по целия свят няма достъп до безопасна сладководна вода.
В световен мащаб диарията е водеща причина за болести и смъртност, и 88 на сто от случаите с диария, довели до смърт, се дължат на липса на достъп до санитарни съоръжения. Днес на всеки 20 сек. едно дете умира в резултат на лоши хигиенни условия.
Една от целите за развитие е до 2015 г. да се намали наполовина делът на хората без достъп до основни санитарни условия. Как можем да си помогнем?
Спестете 15-20 л вода на мин. Следете прогнозата. Използвайте дъжда за напояване.
Спестете до 10-20 л на мин. Вземете силен душ за 4 мин.
Спестете 9 л на мин. Използвайте тапата при измиване или изплакване на чинии в мивката.
Спестете 9 л на мин. Спрете кранчето на чешмата, когато си миете зъбите. Използвайте чаша вода за изплакване.
Спестете до 120 л на зареждане. Уверете се, че пералната машина е максимално натоварена.
“Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД