Ще изчезнат ли скандалите с месото?

Учени от Института “Фраунхофер” разработиха метод, подобен на теста за бащинство

Ще изчезнат ли скандалите с месото?Скандалът с конското месо достигна и до супермаркетите в Германия. Няколко фирми намериха в случайно взетите проби от лазаня конско месо. Други изтеглиха превантивно от рафтовете на магазините хиляди дълбокозамразени продукти.
ЕС смята да избегне в бъдеще такива скандали с помощта на генни тестове. Учени от Института “Фраунхофер” разработиха метод за диференциация на животинския вид. С развития от Института по молекулярна биология и приложна екология (IME) в Шмаленберг метод може на момента да се докаже присъствието на месо от над 50 вида животни.
По този начин много бързо могат да се “хванат” фалшификациите.
Методът се основава на специален микробиологичен аналитик, подобен на тези, които се използват при разкриване на престъпления или при установяване на роднински връзки (тест за бащинство). При т.нар. T-RFLP (Terminal Fragment Length Polymorphism) при минимална проба се изолира специфична за животинския вид мостра на наследствена субстанция (ДНК). Така и най-незначителните дялове от даден животински вид от порядъка на количества, съставляващи 0,5% в хранителни и фуражни продукти, могат да бъдат сигурно идентифицирани.
“Здравна поща”, източник: “Вести от Германия”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД