С две паметни плочи почитат паметта на първия български зъболекар

Д-р Михаил ЕлмазовДве паметни плочи - една в София и една в Стара Загора, да бъдат поставени в памет на първия български дипломиран зъболекар д-р Михаил Елмазов, предлага Сдружението на българските зъболекари.
Михаил Елмазов е роден в Стара Загора през 1859 г. в семейство на търговци. Основното си образование получава в родния град, а средното - в Сливен. След завършване на гимназия, по настояване на родителите му, той отива да учи аптекарство в Цариград.
Михаил Елмазов е русофил и взема активно участие в политическите борби през 1886 г. Включва се в Сливенския бунт против управлението на Стамболов. След потушаването му е осъден на смърт, но успява да избяга в Русия.
В Одеса той се записва да следва право, но по-късно се прехвърля в Медицинския факултет, където следва зъболекарство и завършва Киевския императорски университет със званието “зъбен лекар”.
През 1894 г. д-р Елмазов се завръща в България и се установява в София. Оженва се за известната българска поетеса и интелектуалка Евгения Марс. Младият ентусиазиран българин започва смела борба срещу упражняването на зъболечение от неуки лица и за изграждането на обществено зъболечение в училищата. Елмазов се бори и за уреждане на зъболечението във войската.
Наред с обществената си дейност д-р Елмазов е бил един от най-известните зъболекари и то със солидна медицинска подготовка. В лечебната си работа той внедрява редица нови методи, особено в областта на хирургията. Той е първият български зъболекар, който присажда зъби през 1898 г.
През 1927 г. поради големите си заслуги към стоматологията е провъзгласен за почетен член на Българския зъболекарски съюз.
След 27-годишна зъболекарска, обществена и публицистична дейност Михаил Елмазов умира след много тежко и продължително заболяване на 69-годишна възраст.
Днешните наследници на големия българин и старозагорец живеят в София. По повод 85 години от смъртта му стоматолози от Сдружението на българските зъболекари искат да бъде поставена паметна плоча в памет на д-р Елмазов. Тъй като днешните му потомци живеят в София, а той е роден в Стара Загора, най-вероятно паметните плочи ще бъдат две. Още обмисляме къде да бъде тази в Стара Загора. Доста оскъдни са сведенията за семейство Елмазови, за това къде точно е роден и живял той. Затова тепърва ще уточняваме мястото на възпоменателния знак, обясни д-р Диана Бушкалова, член на Сдружението.
„Здравна поща“, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД