Грипът не зависи от сезоните

Грипът не зависи от сезонитеЛюбопитен експеримент, извършен от учени от медицинския колеж “Маунт Сайнай” в Ню Йорк, доказва, че по-ниските съпротивителни сили на организма, а не промени в жизнеността на грипния вирус, са причина за повишената заболеваемост през зимния сезон.
Специалистите са изследвали стотици морски свинчета, заразени с вируса на грипа. Всяко едно от животните е било поставено в отделна клетка, за да се избегне прекият контакт. Вирусът се е предавал само по въздуха, като температурата и влажността му са били променяни от учените в широки диапазони.
Оказва се, че при стайна температура максимална ефективност на предаване на вируса се наблюдава при относителна влажност на въздуха 20-35%, както и при 65%.
При 50% влажност на въздуха предаването на вируса е съществено по-ниско, а при влажност над 80% то се прекратява напълно, показват данните.
Това явление учените обясняват с факта, че капките с вируса при такава влажност във въздуха не се задържат и остават по повърхността. Но при намаляване на температурата до 5 градуса животните започват да се разболяват при такива показатели на влажност, които в условията на стайна температура не биха дали възможност за разпространяване на вируса.
Изследователите обясняват този ефект с намаляването на лепливостта на слузта в носа и по цялата респираторна система, вследствие на което организмът не може да се пребори с вирусите и да ги унищожава още в носоглътката.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД