Време е за превенция преди пролетния цъфтеж

НЗОК плаща лекарства за пациенти с доказана тежка алергична астма
Разговор с д-р Галина ВЪЛЧАНОВА, алерголог


Д-р Галина Вълчанова- Д-р Вълчанова, какво трябва да направят хората с алергии от цъфнали дървета, треви и храсти, за да се чувстват по-добре?

- Хората, които са имали предишна среща с поленовите алергени и имат съмнения, но не са се тествали и не знаят кой от алергените е причинител на страданието им, е време да се обърнат към специалист, за да им бъде назначена сезонна терапия. Тя ще ги предпази от по-тежки прояви на алергия. Освен проблеми с горните дихателни пътища и сълзене от очите, кихане, сърбеж, алергичните проблеми могат да засегнат и долните дихателни пътища - кашлица, задух, последващи бронхообструкции и евентуална сезонна астма (на 2-3 година).
Поне 20 дни преди сезона трябва да започне терапията, а когато не е ясен причинителят - още сега. Всеки полен има различен период на цъфтеж - дървесните ще се появят още през март. След приключване на сезона трябва да се започне имунната терапия (алергенна ваксина, която изгражда защитни антитела спрямо причинителя) с алергичен тест. Алергенната ваксина повишава имунитета и лекува самото заболяване. Прави се 3-4 години по ред и пациентът получава имунитет за 10 г. На пазара вече има капкова ваксина, удобна и за ползване от деца. В продължение на 6 месеца по определена схема се капва от нея в устата. Не е нужно в близост да има лекар, да е закрепостен на едно място. Още по-новият вариант са таблетките. Те се пият 4 месеца в годината в 3-4 последователни години.
От тази година НЗОК реимбурсира капковите ваксини и лекарства за пациенти на възраст над 5 години с доказана тежка алергична астма, независимо кой е причинителят.

- Това е добра новина...

- Не съвсем. В цял свят се прави превенция. За самата Здравна каса би било по-изгодно да реимбурсира ваксината на децата с доказана алергия преди да са стигнали до тежка алергична астма. Винаги е много по-скъпо да лекуваш тежкото заболяване, отколкото да го предотвратиш. Защото какво правим с децата, които са с алергичен ринит и са на ръба на астмата? Чакаме състоянието им да се усложни? Да не говорим за нашия регион, който е с висока заболеваемост на горните дихателни пътища. Мисля, че в такива райони, специално за децата, трябва да се разшири превенцията.

- А кога се поставят ваксините срещу алергии от ожилване от насекоми?

- Бих искала да благодаря на медиите и специално на в. “Национална бизнес поща” за популяризирането на съществуването на ваксината. Пациентите, прекарали вече инцидент с инсекти, знаят, проявяват жив интерес към тестовете и вече са много хората, с успешно провеждана ваксина. Тя започва винаги през есента и за много от пациентите не само е облекчение - няма нужда винаги да носят със себе си спринцовка и медикаменти, могат спокойно да се разхождат сред природата, а е и животоспасяваща, предвид последствията от анафилактичен шок, вследствие на ожилване.
„Здравна поща“, Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД