Ние сме “Пирогов” за няколко области

казва д-р Петър АТАНАСОВ, изпълнителен директор на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора, в интервю за актуалните български проблеми и френския опит в здравеопазването

Д-р Петър Атанасов- Д-р Атанасов, наскоро се завърнахте от Франция. Какво, според Вас, от френския опит в здравеопазването можем да пренесем у нас?

- Във Франция съм бил много пъти и познавам здравната система. Имал съм възможност да я видя преработена и в бившата френска колония Тунис, където съм работил 5 години. Френската система осигурява средния гражданин така, че той да е спокоен за собственото си здраве и за това на семейството си.
Когато във Франция човек се нуждае от здравни грижи и опре до болница, в нея

веднага правят справка в електронното му здравно досие

Всеки е в системата. Във всеки момент, във всяка болница в страната може да се види къде е настанен пациентът, какви изследвания му се правят, какъв е рискът за живота му. Това в България чакаме да се случи от години, но още не сме го видели.

- Ако пациентът не е здравноосигурен?

- Навсякъде по света спешните състояния са безплатни до момента, в който здравните заведения намерят към кого да се обърнат за финансиране на това, което са инвестирали в болния.

Колкото една страна е по-цивилизована, толкова несъбираемите разноски по един болен са по-малки

За жалост при нас, особено в нашата болница, проблемът в това отношение е голям. Няма друго здравно заведение на територията на областта, в което да са концентрирани толкова много неосигурени и тежко болни. Ние сме “Пирогов” за няколко области.
Но да се върнем на Франция. Там е невъзможно да се открие болница по идея на когото и да било. Върху всяко здравно заведение има строг контрол. Частните болници в Страсбург са с не повече от 10 легла. За справка, във Виена има 2 частни болници.

У нас някои се опасяват, че ще има фалити на болници

Да, без тях няма да минем. Няма да минем и без здравна карта на болниците в държавата. От нея трябва да стане ясно коя болница ще остане и тя да бъде адекватно финансирана. Болезнено е, трудно е, затова досега никое правителство не се реши да го направи. Във Франция здравната карта е така изградена, че не може да съществува родилен дом, в който се извършват по-малко от 400 раждания на година. Не е възможно хирургично отделение да прави под n-брой операции.

Ако се падне под този праг, дейността се пренасочва към близки болници

Така в един град болницата се концентрира върху АГ дейност, в съседния - върху хирургия и т.н. Структурите са оптимално натоварени. Медицината не трябва да се разпилява. Трябва да е концентрирана в добре оборудвани и с високи технологични възможности болници и те не трябва да бъдат над определен брой за страната. Не съм против тази или онази частна или държавна болница, но

като има равнопоставеност, нека видим всички, които протягаме ръка към касата, какво вършим

- Как във Франция стоят нещата с частната практика на лекарите?

- Частната практика е строго регламентирана. По френската система възнагражденията в държавната медицина са много високи, в частната - без лимит. Лекарят трябва да избере, място има за всички. Може специалист от държавния сектор в един момент да се прелее в частния, но едновременно да бъдеш и в двата е невъзможно.

- По време на престоя си във Франция бяхте във високотехнологичен институт, разполагащ с техника на световно ниво. Неговите здравни услуги достъпни ли са за средностатистическия гражданин?
- За един здравноосигурен френски граждани са достъпни, но

никой не е освободен от такса да плаща високоспециализирани услуги

В целия свят това става на принципа на кофинансирането. То е споделена отговорност между здравносигурителния фонд и граждански фондове, в които пациентът влага средства, за да се грижи за здравето си. И той е мотивиран да го прави. В България проблемът е, че има много хора без работа и доходи. Те нямат физическа възможност да плащат.

Здравето навсякъде по света е много скъп бизнес

А иновативната, авангардната високотехнологична медицина е още по-скъпа.

- Д-р Атанасов, какво се случва във вече обединената Университетска болница към днешна дата?

- Мисля, че вървим добре, страстите се успокоиха. Структурата е готова. Имаме разрешително за дейност по новата схема. Хората си имат достатъчно работа и си я вършат всеки ден. Големият проблем е недофинансирането на клиничните пътеки. Секторът по инвазивна кардиология например е адекватно остойностен. Другите сектори не работят по-малко, обаче на база 4-5 пъти по-ниско платени пътеки. Това разби гилдията и

настрои лекарите един срещу друг

Много се надявам да се въведат най-после диагностично свързаните групи, защото по-голямо изкривяване от това да получаваш възнаграждение за положен труд от клиничните пътеки няма.

- Как виждате решаването на огромния проблем с дълговете на болниците?

- Само еврофондовете са ни спасението. При тези големи задължения на болниците за решаване на проблемите ще трябва да се мобилизира и ресурсът на местната и на държавната власт. Трябва

да се вземе решение кои болници ще бъдат високотехнологични и те да бъдат адекватно финансирани

Ние станахме университетска болница, но в никакъв случай не смятам, че сме финансирани като такава. Направихме болезнена реформа в условията на разгърната икономическа криза и още не сме получили един лев за това. А хората, които работят тук, всеки ден дават максимума от възможностите си.
“Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД