Личните асистенти с 2 лв. на час

Стартира работата по проекта “Помощ в дома за лица с увреждания в Стара Загора”

Момент от пресконференциятаОт 4 до 15 март в Общинския информационен център на община Стара Загора ще се събират документите на кандидатите, желаещи да се възползват от услугата, и на кандидатите за работа като лични асистенти. До 17 април документите ще бъдат оценени от комисия, кандидатите - класирани, и от 1 юни услугата ще бъде реално предлагана в общината.
Личните асистенти ще получават 2 лв. на час. Таксата, която ще заплащат нуждаещите се от личен асистент, е в размер от 20 до 40 ст. на час в зависимост от получавания доход.
Срокът на изпълнение на проекта е 18 месеца и е на обща стойност от 235 602, 73 лв., финансиран от Европейския социален фонд.
Като лични асистенти ще бъдат наемани безработни, записани в Бюрото по труда. Пак от Бюрото ще се търсят и двама безработни с образование “Социални дейности”, които ще бъдат назначени към звеното за управление на проекта. Негов ръководител е д-р Антония Тодорова, началник отдел “Здравеопазване и социални дейности” в Община Стара Загора.
За първи път от услугата “личен асистент в дома” ще могат да се възползват и деца с трайни увреждания 50% и над 50%.
Хората с увреждания ще получават от личния асистент по желание помощ за поддържане на лична хигиена, помощ при хранене, за вземане на лекарства, придружаване до детско учебно заведение, до болнично заведение, помощ в общуването и получаване на социални контакти, придружаване при посещение на културни мероприятия, пазаруване, поддържане на хигиена в жилището, административни услуги и плащания, приготвяне на храна с продукти на ползващия услугата и др.
“Здравна поща”, Живка КЕХАЙОВА


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД