Търсим нови характеристики на раковите стволови клетки

Интервю с д-р Мария УЗУНОВА, старозагорка, изследовател в лабораторията на Макс Уича в Мичиганския университет, САЩ

 Мария в Чикаго- Мария, когато през септември 2008 г. публикувахме в НБП очерка “Българка търси отговори за рака на гърдата”, Вие правехте във Франция докторантура на тема “Изследване на спорадичния рак на гърдата”. Имахте предложения за работа във Франция, в Канада, в САЩ. Избрахте САЩ. Защо?

- След защитата на докторантура в Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация в Льон, реших да направя пост докторантура.
Исках

да продължа да специализирам в областта на раковите стволови клетки

Насочих се към лабораторията, която за първи път ги е описала и работила върху тях. Това е лабораторията на Макс Уича в Центъра за изследване на рака към Мичиганския университет в Анн Арбор, Мичиган, САЩ. Макс е водещ учен в областта на онкологията и раковите стволови клетки. Работя там от 9 януари 2012 година. Мисля, че натрупах опит, независимост и зрялост в научното мислене, необходими за по-нататъшната ми самостоятелна научна кариера.

Има и друга причина да избера САЩ

Това представляваше допълнително предизвикателство за мен. След дълги години работа във Франция исках да предизвикам отново моята независимост и способности за адаптация към нова среда.

- Над какво работите сега, казано на максимално достъпен език?

- Работя върху ракови стволови клетки. Вярваме, че те са основната причина за повечето ремисии. Повечето съвременни химиотерапии успяват да се преборят с голяма част от раковите клетки. Но една малка част ракови, слабо диференцирани и бавно делящи се клетки

успява да оцелее и да възобнови раковото образование

Именно те са така наречените ракови стволови клетки. Нашата цел е да открием специфични генетични и епигенетични (несвързани с ДНК) характеристики на тези клетки, които биха могли да се използват като цел за нови терапии.

- Доволна ли сте от колегите, от средата?

- Да. Екипът, с който работя, е международен, с много добри специалисти, идващи от цял свят.

Анн Арбор е малък университетски град, но с много космополитна среда

University of Michigan е един от най-престижните университети (топ 20 от световната класация за 2011 г.). Привлича много студенти от различни страни, което допринася за колоритния облик на града.

- Споделете за публикации, за участие в престижни научни форуми? Не “гъделичкам” пътеките на славата, а на полезността...

- В момента подготвяме публикация, базирана на работата ми върху раковите стволови клетки. Откакто се присъединих към екипа на Макс Уича, имах възможност да участвам в един от най-престижните научни форуми в Cold spring harbor, Ню Йорк, на тема “Епигенетика и хроматин”, където представих постер. Подготвям се за

участие в годишния конгрес на Американската асоциация за изследване на рака

през април във Вашингтон. Това са престижни научни форуми, където има възможност за среща с международни учени от висока класа. На тях се представят и обсъждат последните новости в онкологията. За млад учен като мен това е уникална възможност за трупане на опит и “сверяване на часовника” по отношение на проектите и изследванията ми.

- Остава ли Ви време за отдих? Как почивате?

- Пътувам. Веднага

щом успея да отделя малко време, се опитвам да посетя непознато място

Откакто съм в САЩ, успях да видя Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Чикаго, Детроит, Сан Франциско.

- Краят на света не се състоя, но има ли той нужда от ново начало? Какво?

- Началото трябва да го поставяме всеки ден. И във всеки един от нас, задавайки си въпроса какво ще направя днес, за да бъда полезен, какво добро мога да сторя?

- Мария, преди четири години споделихте, че родителите са Ви възпитали като гражданин на света, но в очерка имаше Ваш израз “нали съм си българче”. Продължавате ли да се чувствате “българче”, старозагорка?

- Разбира се, това е

нещо, което не може да се промени

Където и да живея по света, то е заложено дълбоко в мен. Надявам се да го предам един ден на следващото поколение “българче”.
"Национална бизнес поща", Петър ДРАГИЕВ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД