Химиотерапията за глиобластом може да е по-ефективна сутрин, отколкото вечер

GLIIOBLASTOMГлиобластомът е агресивен вид рак и няма лечение. Пациентите преживяват средно 15 месеца след поставяне на диагнозата, като по-малко от 10% от пациентите преживяват повече от пет години. Докато изследователите търсят потенциални нови терапии чрез текущи клинични изследвания, ново проучване от Вашингтонския университет в Сейнт Луис предполага, че незначителна корекция на сегашното стандартно лечение - даване на химиотерапия сутрин, а не вечер - може да добави няколко месеца живот за пациентите.
Изследването е публикувано онлайн в списанието Neuro-Oncology Advances.
Средната обща преживяемост за всички пациенти в проучването е около 15 месеца след поставяне на диагнозата. Тези, които са получавали химиотерапевтичното лекарство темозоломид сутрин, са имали средна обща преживяемост от около 17 месеца след диагностицирането, в сравнение със средната обща преживяемост от около 13½ месеца за тези, приемащи лекарството вечер.
"Работим усилено, за да разработим по-добро лечение на този смъртоносен рак, но въпреки това най-доброто, което можем да направим в момента, е да удължим преживяемостта и да се опитаме да запазим качеството на живот на нашите пациенти", казва невроонкологът доц.д-р Джиан Л. Кампиан, от Медицинския факултет , който е съавтор на изследването "Тези резултати са вълнуващи, защото предполагат, че можем да удължим продължителността на живота на пациентите, просто като дадем стандартната терапия сутрин."
Д-р Джошуа Б. Рубин, професор по педиатрия и неврология в Медицинския факултет и д-р Ерик Д. Херцог, професор по биология извършват съвместно изследване на циркадните ритми и техния ефект върху глиобластома. Те публикуват проучвания, в които анализират миши модели на глиобластом и откриват подобрена ефективност за темозоломид, когато се прилага сутрин.
"В моята лаборатория изучавахме ежедневните ритми на астроцитите, тип клетки, намиращи се в здравия мозък", каза Херцог. "Открихме някои клетъчни промени в здрави клетки, вариращи в зависимост от времето на деня. Работейки с д-р Рубин, се запитахме дали клетките на глиобластома също имат ежедневни ритми. И ако да, това прави ли ги по-чувствителни към лечението в определени моменти? Много малко клинични изпитванията отчитат времето на деня, в което да се приемат медикаментите. Ще бъдат необходими клинични изпитвания, за да се провери този ефект, но доказателствата досега сочат, че лечението за глиобластом през последните 20 години може да се подобри, просто като се помолят пациентите да приемат одобреното лекарство сутрин. "
В настоящото проучване изследователите, ръководени от Анна Р. Дамато, аспирант по неврология в Отдела по биология и биомедицински науки, и д-р Jingqin (Rosy) Luo, доцент по хирургия в Отдел по обществени здравни науки и един от ръководителите на отдела за биостатистика на Siteman Cancer Center, отбелязват, че сред подгрупа пациенти с така наречените MGMT метилирани тумори е удължена преживяемостта, при прилагане на химиотерапия сутрин. Пациентите с този тип тумор обикновено реагират по-добре на темозоломид като цяло. За 56-те пациенти с MGMT метилирани тумори средната обща преживяемост е около 25½ месеца за тези, които приемат лекарството сутрин и около 19½ месеца за тези, които го приемат вечер. Тази разлика от около шест месеца е статистически значима.
Темозоломид е одобрен за лечение на глиобластом през 2005 г. въз основа на 10-седмично подобрение на преживяемостта. Така че всяко подобрение на преживяемостта над два месеца е доста значимо.
„Досега никога не сме смятали, че времето на приема на темозоломид може да е важно, така че зависи от лекуващия лекар да съветва пациента кога да го приема“, казва доц.д-р Кампиан, който лекува пациенти в Центъра за мозъчни тумори в Siteman Cancer Center. "Много онколози го дават вечер, защото пациентите са склонни да съобщават за по-малко странични ефекти тогава. Видяхме това и в нашето проучване. Но може да се окаже, че страничните ефекти - които можем да овладеем с други медикаменти - са знак че лекарството действа по-ефективно. "
"Здравна поща", Източник:Sciencedaily

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД