Около 125 000 пациенти у нас се борят с постковид синдрома

images-co„Почти 80 на сто от хората, преболедували Covid-19, се нуждаят от допълнителни прегледи и изследвания“. Това каза пред БНР доц. Яна Алексиева, директор на Българският кардиологичен институт и директор на отделението по кардиология в болница „Сърце и мозък“ в Плевен.
От края на миналата година институтът започна безплатната скринингова и лечебна кампания за проследяване на български пациенти, преминали през Covid-19 - „Живот след Covid-19".
„1600 пациенти преминаха през кампанията досега. Според едно последно швейцарско национално проучване става ясно, че всеки четвърти има постковид синдром. От преминалите през болница 40 на сто имат оплаквания месеци след преболедуването.
Такива са и данните и за нашата болница – това е един значителен процент пациенти. Като се има предвид колко хора в България преболедуваха, то 125 хиляди души за момента се борят с пост симптоми. Засегнати са преди всичко хората, които са били лекувани в болница, но не са изключения и за тези хора, които са преболедували леко Covid- 19, също и млади хора, които са спортували активно“.
В предаването „Преди всички“ д-р Алексиева обърна внимание на това, че постковид синдрома се свързва с много различни симптоми и това също е много притеснително: „Става дума за засягане на човешкото тяло от главата до петите - главоболие, косопад, трудно придвижване, невъзможност да изпълняваш предишните си задължения, замайване, нарушена концентрация, забравяне, мозъчна мъгла, намален слух, сърцебиене, хипертония, повишаване на холестерола, на захарта, метаболитни нарушения, проблеми с всички останали органи - болки в мускулите и краката и гърба. Има и случаи на пациенти с картина на остър миокарден инфаркт- това също е нова форма на усложнение. Ние не знаем още как да ги лекуваме и проследяваме, защото видът е по-различен от другите инфаркти“.
Д-р Алексиева препоръча интердисциплинарни екипи да работят с тези пациенти и затова трябва да има и отделна клинична пътека за рехабилитация на пациенти с Covid-19. Предложенията са изпратени към Министерство на здравеопазването.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД