Едва 28% от българите искат да се ваксинират срещу Ковид

statistics43% от българите не биха се ваксинирали. Да си сложат ваксинa срещу COVID изразяват готовност далеч по-малко - 28% или над милион и половина българи. Това става ясно от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо ваксинирането. То е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18г.
Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация (9%) също се явява като причина да не се ваксинират, посочват социолозите.
Спрямо образователния статус те отчитат, че сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали; е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.
42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу Ковид-19, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия, става още ясно от изследването. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.
Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу COVID-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях това не поражда доверие.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД