В Международния ден без тютюнев дим призовават пушачите да откажат цигарите

cigaridenМинистерството на здравеопазването, съвместно с неправителствени организации, ще отбележат Международния ден без тютюнев дим – 19 ноември 2020 г. под мотото: „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“
Министерство на здравеопазването призовава, на този ден всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на семейството и близките си.
България е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета (по данни от Здравния профил на страната за 2019 г. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_bulgaria_bulgarian.pdf ).
През последните години у нас е постигнат известен напредък по отношение на контрола на тютюнопушенето, но данните продължават да са тревожни. По данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център по обществено здраве и анализи, 2013-2014 г. в България, 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи.
Заради пандемията от COVID-19 Международният ден без тютюнопушене ще бъде отбелязан чрез виртуални инициативи.
На 19 ноември 2020 г. може да се включите в инициативата на Коалиция за живот без тютюнев дим – „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“
Министерство на здравеопазването припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД