Ново проучване подсказва защо някои пациенти умират от Ковид

lung-coronaД-р Megan Ranney е научила много за COVID-19, откакто е започнала да лекува пациенти с болестта в спешното отделение през февруари, но има един въпрос, на който тя все още не може да отговори: Какво прави заболяването при някои пациенти толкова по-тежко от други? Напредването на възрастта и хроничните заболявания обясняват само част от феномена, казва Ranney, която е виждала пациенти със сходни възраст и здравословно състояние, да имат коренно различно протичане на болестта.
„Защо един 40-годишен боледува тежко, а друг дори не се нуждае от прием в болница?“ - попита Ranney, доцент по спешна медицина в Brown University.
Нови изследвания показват, че някои хора - особено мъжете - се поддават на болестта, защото имунната им система е засегната от „приятелски огън“. Изследователите се надяват откритието да им помогне да разработят целенасочени терапии за тези пациенти.
В международно проучване, публикувано в Science, 10% от близо 1000 пациенти с COVID, които са развили животозастрашаваща пневмония, имат антитела, които деактивират ключови протеини на имунната система, наречени интерферони. Тези антитела са известни като автоантитела, тъй като атакуват собственото тяло, изобщо не са открити при 663 души с леки или асимптоматични COVID инфекции. При здравите хора такива автоантитела са били открити само в четири от 1227 души. Изследването, публикувано на 23 октомври, е ръководено от COVID Human Genetic Effort, което включва 200 изследователски центъра в 40 държави.
„Това е едно от най-важните неща, които научихме за имунната система от началото на пандемията“, каза д-р Eric Topol, изпълнителен вицепрезидент по научните изследвания в Scripps Research в Сан Диего, който не участва в новата проучване. „Това е фундаментално откритие“.
"Здравна поща", източник: Център за защита на правата в здравеопазването

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД