Офталмологът Александър Оскар стана лекар на 2020 година

alexoskarДоц. д-р Александър Оскар бе удостоен със званието "Лекар на годинат" 2020. Той е с специалист по офталмология и по неврология, ръководител на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“ и на Катедрата по офталмология към Медицински университет – София, председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и секретар на Българското дружество по офталмология. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията.
Доц. Оскар е създател на инициативата “Направи добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безвъзмездно над 30 000 деца, а повече от 1000 са получили очила също безплатно. През последните две години доц. Оскар организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни хора, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане.
Доц. Оскар е в основата и на благотворителната инициатива „Заедно ще се справим“ – партньорски проект на БЛС, Българското дружество по офталмология и Организацията на евреите в България “Шалом”. Той се ангажира лично с логистиката, организацията и с набирането на доброволци. Благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.
В словото си доц. Оскар изтъкна, че е много горд с тази награда, защото тя има особена стойност за него, тъй като съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, сред които неговите баба и дядо. Той благодари на БЛС за отличието, на колегите, на партньорите и на семейството си за подкрепата, която е получил през годините за реализацията на всички свои идеи и проекти. Доц. Оскар сподели също, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.
В Деня на българския лекар Българският лекарски съюз за 17-и път връчи престижните награди на медицинската гилдия. Съсловната организация получи десетки номинации.
Лекар на годината най-престижното медицинско отличие у нас. Зад избора на отличените стои мнението на съсловната организация от цялата страна.
По време на церемонията бяха прочетени имената на 15-те лекари, които загубиха живота си заради своята отдаденост към професията. Част от наградите отразяват именно жертвоготовността на медиците, които участват в битката с болестта.'
Сред носителите на специалните награди "Борба с пандемията" са ген. Венцислав Мутафчийски, доц. Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев, екипите на "Пирогов", ВМА и Александровска болница.
Д-р Александър Оскар получава отличието заради усилията си в диагностиката на очни заболявания при деца.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД