Срив на услугите в областта на психичното здраве в 93% от страните в света

psihichno zdraveПандемията COVID-19 е нарушила или спряла до критично ниво услугите в областта на психичното здраве в 93% от страните по света, докато търсенето им се увеличава, сочат данни от ново проучване на СЗО, съобщи пресслужбата на организацията в навечерието на 10 октомври – Световният ден на психичното здраве. Проучването предоставя първите глобални данни, показващи опустошителното въздействие на COVID-19 върху достъпа до услуги за психично здраве, а така също подчертава спешната нужда от увеличено финансиране.
Проучването е публикувано преди Глобално събитие за онлайн застъпничество на 10 октомври, което ще събере световни лидери, известни личности и адвокати, които ще призоват за увеличаване на инвестициите в психичното здраве след пандемията COVID-19.
Неотдавна СЗО подчерта хроничното недофинансиране на психичното здраве като цяло: преди пандемията страните харчеха по-малко от 2% от националните си здравни бюджети за психично здраве и се бореха да отговорят на нуждите на своето население.
А пандемията увеличава търсенето на услуги за психично здраве. Депривацията, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите. Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство. Междувременно самият COVID-19 може да доведе до неврологични и психични усложнения, като делириум, възбуда и инсулт. Хората с предшестващи психични разстройства и неврологични смущения, както и употребяващите вредни вещества също са по-уязвими към SARS-CoV-2 инфекция ̶ те могат да имат по-голям риск от тежки усложнения и дори смърт.
„Доброто психично здраве е абсолютно необходимо за цялостното здраве и благосъстояние“, каза д-р Тедрос Адханом Гебреесус, генерален директор на Световната здравна организация. „COVID-19 прекъсна основни услуги за психично здраве по целия свят точно когато са най-необходими. Световните лидери трябва да предприемат бързи и решителни действия, за да инвестират повече в животоспасяващи програми за психично здраве по време на пандемията и след това“.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД