Проф. Тодор Кантарджиев: Очакваме да има повече заразени през ноември

kantardzhiev-virusatНоември започва циркулацията и на грипните вируси, и за съжаление очакваме да има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции. Това каза пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
По думите му през септември разпространението на коронавируса у нас е достигнал до едно от най-ниските нива в ЕС, което е причина за неглижиране на мерките. Според него слънчевото и сухо време е допринесло затова хората да излизат повече навън, на спазват разстояние и да не се заразяват. Но с идването на зимните месеци ситуацията се очаква да се промени.
"С днешна дата броят на заразените расте. Тръгнахме нагоре“, посочи той.
Специалистът уточни, че тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Областните щабове ще решават какво да се прави по места, а не да има общо затваряне. "Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица", коментира той.
Проф. Кантарджиев заяви, че в София най-добре се спазват противоепидемичните мерки, особено в големите търговски вериги.
Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене, категоричен е Кантарджиев.
Той коментира и ситуацията в училищата и дали очаква да има изцяло затворени такива. „Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски", заяви професорът и обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка. В ресторантите според него тя е значително по-голяма.
"Маски трябва да имаме задължително на закрито. При нашия климат аз не съм за маски на открито", изтъкна професорът.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД