СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪРЦЕТО: Ежегодно в света от сърдечно-съдови заболявания умират повече от 15 милиона души

National-HeartСърцето е главен орган, обезпечаващ работата на целия организъм. По последни данни, ежегодно в света от сърдечно-съдови заболявания умират повече от 15 милиона души. Причини за възникване на тези заболявания могат да бъдат: повишено ниво на холестерол и глюкоза в кръвта; повишено кръвно налягане; недостатъчен прием на витамини от плодове и зеленчуци; завишен прием на сол; затлъстяване и др.
COVID-19 представлява особено голям риск за пациенти с такива заболявания, които по начало са основна причина за смъртност на планетата, информират от РЗИ-Стара Загора. По време на COVID-19 грижата за сърцето е по-важна от всякога.
Световната кардиологична асоциация /World Heart Federation (WHF) и нейните членове активно участват в инициативи чрез партньори по целия свят, за да разпространяват сред обществеността информация за опасността от преждевременна смърт от сърдечни заболявания и вредата от основните рискови фактори (тютюнопушене, липса на физически упражнения, нездравословно хранене и злоупотреба с алкохол). Чрез тази кампания се насърчават доказано ефективни превантивни мерки, за да се намали рискът от тези заболявания.
Забелязва се тревожна тенденция – сърдечно болните, които обикновено търсят рутинна помощ или трябва да получат достъп до спешни услуги за проблеми, които не са свързани с COVID, избягват болници и лекари. Навсякъде страните отбелязват този драматичен спад, приписвайки го на страха от заразяване с вируса.
Рискът от сърдечен пристъп и инсулт превишава риска от заразяване с COVID-19. За хора със съпътстващи заболявания, като сърдечно-съдовите е важно да посещават кабинета на лекаря. Спешните мерки са от решаващо значение при възникнали проблеми със сърцето.
Тютюнопушенето, алкохолът, ниската физическа активност и нездравословното хранене са основните рискови фактори водещи до сърдечно-съдови заболявания. Един от подходите за намаляване на тези заболявания е редукция на рисковите фактори. Проучване на Националния център за обществено здраве и анализи показва, че смъртните случаи при 48 % от мъжете във възрастовата група между 45 и 64 години се дължат на тютюнопушене. Редукция само на този рисков фактор би довела до намаляване на смъртността от сърдечно–съдови заболявания. В европейски и световен мащаб борбата с хроничните неинфекциозни заболявания е насочена към ограничаване влиянието на рисковите фактори, чрез промоция на здраве и профилактика на болестите.
80% от случаите на преждевременна смърт от инфаркт и инсулт могат да бъдат предотвратени, ако са налице здравословно хранене, повишена физическа активност и се намали употребата на цигари и алкохол, уточняват още от РЗИ-Стара Загора.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД