Всеки ли има ракови клетки в тялото си?

miotisТелата ни постоянно произвеждат нови клетки, някои от които имат потенциал да станат ракови. Във всеки един момент може да произвеждаме клетки, които са с увредено ДНК, но това не означава, че са предопределени да се превърнат в ракови.
В повечето случаи клетките с увредена ДНК или се възстановяват, или умират. Потенциалът за рак се случва само, когато нито едно от тези неща не се случи.
Каква е разликата между раковите клетки и нормалните клетки?
Накратко, нормалните клетки се подчиняват на инструкциите. Раковите клетки не го правят.
Нормалните клетки растат и се делят само при необходимост, за да заменят увредените или застаряващи клетки. Зрелите клетки имат специализирани функции. След като изпълнят целта си, те умират, завършвайки своя жизнен цикъл.
Раковите клетки имат мутирали гени и са по-малко специализирани от нормалните клетки. Раковите клетки не следват обичайната практика. Необходими или не, те растат и се делят и не умират. Този безконтролен растеж води до рак.
Раковите клетки се натрупват, образуват тумори и се разпространяват в околната тъкан. Тези клетки също могат да се откъснат и да пътуват до други части на тялото.
За да усложнят нещата, раковите клетки могат да повлияят на поведението на нормалните клетки. Те могат да подтикнат здравите клетки около тях да развият нови кръвоносни съдове, за да поддържат снабдяването на раковите тумори с хранителни вещества.
Раковите клетки често могат да избегнат имунната система, като инхибират способността на имунните клетки да ги различават от нормалните клетки.
Каква е разликата между доброкачествените и злокачествените тумори?
Има голяма разлика между доброкачествените и злокачествените тумори.
Доброкачествените тумори не са ракови. Понякога клетките свръхпродуцират и образуват тумори, но нямат способността да нахлуват в друга тъкан. Те обикновено не са животозастрашаващи, но могат да бъдат, ако пораснат твърде големи или притискат даден орган. Доброкачественият мозъчен тумор например, може да бъде опасен.
Когато се премахне доброкачествен тумор, е малко вероятно да порасне отново. Тъй като клетките на доброкачествените тумори не се разпространяват, няма нужда от лечение, за да се предотврати повторна поява.
Клетките в злокачествените тумори са ракови и потенциално животозастрашаващи. Те имат способността да нахлуват в близките тъкани и да се разпространяват в тялото.
Когато злокачествен тумор бъде отстранен, всички останали(не отстранени) в тялото клетки могат да доведат до нов растеж на тумора. Ето защо ракът често изисква допълнително лечение, като химиотерапия, имунотерапия или облъчване, за да се търсят и унищожават останалите в тялото ракови клетки.
Какво причинява рак?
Ракът е свързан с увредена ДНК.
Наследените генетични мутации са свързани с 5 до 10 процента от всички видове рак. Наличието на една от тези генетични мутации увеличава риска от развитие на рак, но това не е неизбежно.
Можете също така да придобиете генетични мутации под въздействие на други фактори, включително:
химикали в тютюневия дим
ултравиолетови (UV) лъчи от слънцето или солариумите
излагане на радиация, включително лъчелечение
лоша диета, включително висок прием на преработени меса
физическо бездействие
злоупотреба с алкохол
излагане на химикали като радон, олово и азбест
вируси, като човешки папиломен вирус (HPV) и хепатит
Точната причина някой да развие рак не винаги може да бъде определена. Комбинация от фактори може да допринесе за началото на рак. След като клетката има мутация, тя се предава на всяка клетка, която произлиза от нея.
Какво можете да направите, за да намалите риска от рак?
Не можете напълно да премахнете риска от рак, но има стъпки, които можете да предприемете, за да го намалите.
Избягвайте тютюневите изделия. Това включва пури, цигари, лули и бездимни тютюневи изделия. В Съединените щати 1 от всеки 3 смъртни случая от рак може да се свърже с тютюнопушенето.
Правете си редовни скрининги за рак. Някои скрининги, като цитонамазка и колоноскопия, могат да открият анормални клетки, преди да имат шанс да се превърнат в ракови. Други скрининги, като мамография, могат да открият локализирани тумори, преди да започнат да се разпространяват.
Пийте алкохол умерено. Алкохолните напитки съдържат етанол, който с течение на времето увеличава риска от рак. Алкохолът трябва да бъде ограничен до една напитка на ден за жени и две за мъже.
Защитете кожата си от слънце. Избягвайте UV лъчите, като покривате кожата си и използвате слънцезащитен крем. Опитайте се да избягвате да прекарвате време на обедното слънце и не използвайте солариуми или слънчеви лампи.
Придържайте се към здравословна, балансирана диета. Опитайте се да включите в диетата си много зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Ограничете преработените храни, захарите, червеното месо и преработените меса.
Упражнение. Физическото бездействие може да повиши риска от рак. Опитайте се да правите поне 150 минути умерени упражнения или 75 минути енергични упражнения на седмица.
Има ваксини, които могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак.
HPV е инфекция, предавана по полов път и чрез контакт кожа в кожа. Може да причини рак на маточната шийка, гениталиите и рак в областта на главата и шията. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват ваксината срещу HPV за повечето хора на възраст от 9 до 26 години.
Има и ваксина срещу хепатит В, вируса, която инфекция може да увеличи риска от рак на черния дроб.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД