Поне 3 ваксини срещу COVID-19 са в последна фаза на изпитания

invakПоне 3 от разработваните 165 ваксини срещу COVID-19 към момента са в трета фаза на изпитания. Регистрирането на ваксините става след приключването на третата фаза. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
"Стъпките за създаването на всяка ваксина са едни и същи. 165 са ваксините досега, като от тях поне 3 са в трета фаза на клинично изпитване, те създават имунен отговор. На дневен ред е да се потвърди, че те са безвредни и дали могат да ни предпазят от COVID-19.", коментира още проф. Александрова.
По думите й никой все още не знае какво ниво на имунен отговор трябва да има човек, за да бъде защитен от коронавируса. При създаването на тази ваксина учените не стъпиха на съвсем празно пространство. При предишната голяма епидемия от свински грип ваксината също беше създадена в рамките на 6 месеца, тъй като имаме голям опит. Не става дума само за бързина, а за постигане на търсения резултат, поясни експертът.
"Китай подготви две ваксини, една от които още през пролетта получи разрешение за приложение при военните. Има още немалко ваксини, които още не са влезли в клинични изпитвания. Не е само въпрос на бързина, но и на това да се получи търсената цел. Важно е как ваксината ще се държи в реалния живот, а не само в клиничните изпитвания. Университетът в Оксфорд и "AstraZeneca" казаха, че до края на годината да започнат да предоставят ваксини, ако всичко е наред. Целта на СЗО е до края на следващата година да бъдат осигурени за най-застрашената част на населението", подчерта вирусологът.
Проф. Александрова посочи още, че докато нямаме ваксина, не бива да се успокояваме предварително и трябва да спазваме всички мерки. Целият свят няма голям опит, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията информира, че малките деца са по-малко от 5% и те имат по-малък риск да развият тежко заболяване. Изследване в Китай показа, че юношите по-рядко се разболяват. Проучване в Корея пък сочи, че при децата до 10 г. шансът да разпространят заболяването е 50% по-малък, отколкото при възрастните. При децата със симптоми над 10 г. обаче шансът е също толкова голям да заразяват, колкото и възрастните, обясни проф. Радостина Александрова и съветна да носим маски на места, където не можем да пазим дистанция, особено в затворени пространства.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД