„Пирогов“ въвежда иновативен и щадящ метод за лечение на деца

d-r Emil Atanasov pictureМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” въвежда иновативен и щадящ лапароскопски метод за лечение на деца. Toй ще бъде в помощ на малките пациенти с урологични заболявания. Иновацията е лична и професионална мисия на д-р Емил Атанасов, който е част от екипа на единствената Клиника по детска урология в България - в „Пирогов". Д-р Атанасов ще извърши първите такива лапароскопски урологични операции в България при толкова малки пациенти. По негова покана за участие в интервенциите на днес и утре (13 и 14 август) в България пристигат и световноизвестните медици от Швейцария проф. Рита Гобе и доц. Лука Мазоне.
Безкръвните интервенции ще бъдат извършени на пет дечица на възраст между 2 и 3 години със специфични урологични заболявания – вродена хидронефроза и непалпируем тестис, известен още като абдоминален крипторхизъм. Лечението им е изключително важно, защото ако не се извърши, впоследствие болестта увеличава риска от тумори и може да доведе до безплодие.
„Лапароскопскте и роботасистирани операции се смятат за най-сигурния метод за лечение на тези заболявания. Те са много по-щадящи и децата ще се възстановяват много по-бързо и лесно, каквато е и целта на екипа ни. Имах удоволствието и възможността да усъвършенствам тази методика за лечение на малки деца благодарение на поканата, която получих от проф. Рита Гобе, и на специализацията ми в нейния екип в Университетската детска болница в Цюрих. Щастлив съм, че благодарение на това, високия професионализъм на колегите ми и на оборудването, което „Клиниката по урология“ в „Пирогов“ получи от „Българската Коледа“, вече и у нас ще може да прилагаме тази безкръвна и щадяща методика на лечение на най-малките ни пациенти“, сподели д-р Емил Атанасов.
Вродената хидронефроза е заболяване, което се развива още в ембрионалното развитие – дължи се на стеснение на изхода на бъбречното легенче. Оставена без лечение, хидронефрозата може да доведе до загуба на функцията на засегнатия бъбрек. Непалпируемият тестис е вродено заболяване, характеризиращо се с липса на тестиси в скроталната торбичка. Лечението се налага, защото по-високата температура на тялото потиска нормалното развитие на тестиса и води до безплодие. Лапароскопската методика за лечение на тези заболявания при малки деца вече се прилага в протоколите на лечение Западна Европа и Америка.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД