Дръжте домашните мухи изкъсо

muhiДомашната муха е далеч небезобиден съжител на човека. Какви заболявания носи това насекомо, разказа в интервю за Спутник докторът на биологичните науки, професор Светлана Рославцева от Института по дезинфекция на "Роспотребнадзор”.
От всички видове мухи един от най-опасните е домашната муха, тъй като често и отблизо общува с хората. Лапите, хоботът, слюнката и червата на тези насекоми могат да причинят патогени на най-опасните заболявания.
"Първо, мухите пренасят всички чревни инфекции, особено холерата. Когато имахме проблеми с холерата през 1972 г., обърнахме специално внимание на домашните мухи, защото това са основните носители. Те пренасят салмонелоза и различни вируси, но те не участват в предаването на коронавирусите. Те могат да пренесат аденовируси, да пренасят също различни вирусни заболявания на очите, ларви на хелминти (паразитни черви, обитаващи гостоприемник)”, каза докторът на биологичните науки.
В интервюто Светлана Рославцева говори за методите за защита от домашните мухи.
"Първото нещо, което се предписва в мерките за борба с мухите, е хигиената и санитарията. Препоръчваме ви първо често да изхвърляте боклука, защото те се размножават в гниещи отпадъци. Домът трябва да се третира с определени препарати, за да се унищожат ларвите им преди да се превърнат в мухи.За това има евтини ефективни средства”, обясни експертът.
Възрастните мухи се премахват по-трудно, защото са станали устойчиви на редица инсектициди, каза проф. Рославцева.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД